İstanbul
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64066.537$

Bu sularda artık bizler de varız…

15 Mart 2021, Pazartesi 11:15
Bu sularda artık bizler de varız…

Kadın Balıkçılara yapmış olduğum "açık çağrı" en az kadın balıkçılarımız kadar erkek balıkçılarımızdan da yoğun biçimde karşılık buldu. Öncelikle bunun için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Doğrusunu söylemek gerekirse yazımın bu kadar yüksek düzeyde ilgiyle karşılanacağını düşünmemiştim.

Kadın olta balıkçılarının Balık Haber ve sosyal medya hesaplarımdan bana ulaşmak için çaba sarf etmeleri önemliydi. Bu çabalar tarafımdan asla kayıtsız kalmayacaktır.

Balık tutan veya tutmak isteyen hanımlar bu konuda kendilerine özel rekreasyon alanlarının yapılabilmesi için bu işin peşinin bırakılmamasını isterken, kendilerine düşen ne varsa hazır olduklarını söylüyorlardı. Cesaretli, hevesli ama bir o kadar da dertliydiler.

Derneklerimizin ve erkek balıkçılarımızın çağrıma kayıtsız kalmayarak sosyal medya hesaplarından paylaşım yapmaları; hanımların beylerden olta istemesi de ayrı bir mutluluk vericiydi.

Hep düşünürdüm… Beyler balığa kendileri gitmek isteyip kadınları bu alanlarda istemiyorlar; bu yüzden de eşlerine fırsat vermediklerini düşünüyordum. Fakat geri dönüşler gösteriyor ki erkek balıkçılarımız da bu konuya sıcak bakıyor ve destekliyor.

En ilginç anekdot da bir erkek amatör balıkçının mesajıydı. Yazınızda o kadar haklısınız ki; “biz erkekler olarak tatlı su kenarına gitmeye korktuğumuz halde, siz hanımları hiç düşünemiyorum” yazmış ve başından geçen olayı anlatmış.

İki arkadaş geceden balık tutmaya gitmişler, sabah balık tutmak için botla suya açılmışlar. Balıktan döndüklerinde arabalarının camları kırılmış ve eşyaları çalınmış. Avlak alanları yapılsın biz de gideriz diyordu. Bu da şunu gösteriyor ki; iç kesimlerdeki tatlı sularımız can ve mal güvenliği açısından hiç de tekin değil, o bölgelerimiz sahipsiz kalmış. Anlaşılıyor ki, avlak alanlarının yapılması sadece kadın balıkçılarımızın değil, erkek balıkçılarımızın da birçok sorununu ortadan kaldırabilecek. Yapılacak avlak alanları tatlı su bölgelerinin daha sıkı denetlenmesine ve sahip çıkılmasına sebep olacaktır.

Denizlerimizdeki kadın olta balıkçılarımıza gelindiğinde, hobilerini icra edebilmeleri için pek bir sorunlarının olmadığı anlaşılmaktadır. Şöyle ki; hemen hemen tüm sahil bölgeleri aydınlatılmış, çevrede sürekli insanlar bulunabilmekte yaşanacak herhangi bir kaza, taciz, saldırı vb. olumsuzluklara karşı çevresel faktörler onları koruyordu ve çok şanslılardı.

Tatlı sularımızdaki kadın balıkçılarımız ise denizlerdeki kadın balıkçılarımız kadar şanslı değiller. Kadın balıkçılarımız, etraflarında iyi örnekler olsun ya da olmasın, genel itibariyle olta balıkçılığına ilgi ve alakaları yüksek düzeyde ve kayıtsız değiller. Ancak ilgilerinin fiili olarak eyleme geçebilmesi için motive edilmeleri ve bu hobiyle buluşturulmaları gerekmektedir.

Peki neler yapılabilir?

Hemen hemen her şehirde Amatör Olta Balıkçılığıderneklerimiz var.Kadın olta balıkçılığının gelişimi için çaba sarf ettikleri de yadsınamaz. Fakat üye potansiyeline baktığımızda erkek üye sayısının ağırlıkta olduğunu görmekteyiz.

Sağ olsun bir dernek başkanımız da "suda % 50-50 olalım" diye temennide bulunmuş, peki o zaman Sayın Dernek Yöneticilerimiz, yönetim kadrolarınızdan başlayarak eşlerinizi derneklerinize üye yapın. Üye katılımlarında aile katılımına destek verin. Sadece kadın olta balıkçılığı konusunda değil, dernek sosyal faaliyetlerinde de etkin görev almalarını sağlayın. 

Ayrıca kadınlarımızın anaçlık duygusu sebebi ile çocuklarımızın geleceği şekillenirken balık, çevre ve doğa korumacılığını öğrenebilmesi adına kadın balıkçılarımıza ihtiyaç vardır. Bu sebepten kadınlarımıza bu platformlarda daha çok ve etkin görev verilmelidir, fırsat tanınmalıdır.

Halihazırda 3 tane Amatör Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonlarımız ve bu Federasyonlarımız bünyesindeki derneklerimizle birlikte her yıl balık tutma yarışmaları düzenlemektedir. 

Yıllardır derneklerin düzenlediği balık tutma yarışmalarına katıldım ve hep erkek balıkçılara karşı yarıştım. Balık tutmak isteyen kadın olta balıkçısı pek yoktu, dolayısı ile yarışmalarda kadın kategorisine de gerek duyulmamıştı. Yapılan bu şenlik ve yarışmalara baktığımızda kamp alanlarında aile katılımının üst düzeyde olduğu görülmektedir. Fakat eline olta alıp balık tutan ya da tutmaya çalışan hanımları görememekteyiz. Kadınlarımızın bu hobiye ilgi alakalarını yükseltebilmek ve motive etmek adına kıyıda bir bölge tahsis edilip onlar içinde kategori açılabilir. Kadınlarımızın da katılabileceği kamp aktiviteleri düzenlenebilir. Derneklerimiz kadın balıkçılarımız için projeler üretmeli. Federasyonlarımız da uygulanabilirlik ve denetim noktasında derneklerimizi destekleyip yönlendirmelidirler.

Biz kadın olta balıkçıları, erkek balıkçılarımız gibi 150-200 km. yol gitmemeliyiz. Şehir merkezlerinde, ışıklandırması olan, sosyal imkanların bulunduğu, güvenlikli, herhangi bir tehlikeye açık olmayan, çocukları arkadaşları ile rahatça gidebilecekleri yerler oluşturulmalıdır. Bu tür rekreasyonel alanları kişi bazında yapmak maalesef mümkün değildir.

Goethe'nin söylediği gibi"Düşünmek kolay, yapmak zordur; Dünyada en güç olan şey de düşünüleni yapmaktır"bu konuda en çok, devletin ilgili birimleri ile birlikte, Belediyelerimiz, Federasyonlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızın kadın balıkçılığını desteklemesine ihtiyaç vardır.

Gelelim sosyal mecradaki balıkçılık sayfa ve gruplarına…

Kadın olta balıkçılarının sosyal mecradaki balıkçılık gruplarına katılmaya ihtiyacı var. Nasıl av yapılır, ne tür malzeme kullanılır, nerede avlanılır konusunda en güzel ve güncel bilgiyi alabileceği platformlar sayfa ve gruplardır.

Sosyal Mecralardaki grup yöneticileri; biz önem veriyoruz ama kadın olta balıkçıları gruplarımıza üye olmuyor diyorsunuz…

Yönetici Beyler...

Tabii ki hanımlar gruplarınıza katılmaz. Grup profilinize bakmak bile kadın balıkçıları rahatsız edebiliyor. Sayfa profilinizde kullandığınız balık tutan kadın resmi bile o gruba katılmamak için etken sebep. Erkek üye sayınız çoğalsın diye kadın fotoğrafını obje olarak kullanıyorsunuz. Gruplarda yazışma kültürü iyice basitleşmiş, lakayt yazılar, argo sözcükler, diyaloglar… Hiçbir kadın balıkçının aranıza katılabileceği düzeyde değil. Bazı gruplara üyeyim, birçoğunu da tanıyorum. Çok güzel bir av yapılmış, muhteşem bir balık yakalanmış, tebrik yorumu yapmayı bırakın beğeni bile yapmaya çekiniyoruz. Evet sayın grup yöneticileri aramıza katılın demek yetmiyor. Gruplarınızda kadın balıkçıların yer alabilmesi için her şeyden önce grup kurallarının daha sıkı kontrol edilip, kuralların kişilere göre işletilmemesi, grubun yönetim tarafından sürekli kontrol edilerek denetlenmesi ve daha ciddi saygın platformlar olmak için gayret gösterilmesi gerekmektedir.

21.yüzyılda söylemlerle uğraşmak yerine icraata geçilmesi gerekmektedir.

Su kenarlarımız 1-2 arabanın durduğu, birkaç kişinin kafa çektiği yerler olmamalıdır. Küçük tesislerin, kamp alanlarının olduğu, botlarımızı bağlayabileceğimiz, iskelelerin bulunduğu, bekçisiyle, büfesiyle, lavabolarıyla her bölgede küçük küçük avlak alanlarının yapılması ütopya olmamalıdır. Kadın olta balıkçılığının geleceği tamamen beylerin inisiyatifine bırakılmamalıdır. 

Biz kadın balıkçılar, bir araya geldiğimizde nasıl, nereye, kiminle gideceğimizi düşünmek yerine; yemli mi, yemsiz mi, spinning, jigging, lrf tekniği ile mi yoksa kadınlara çok yakıştığını düşündüğüm müthiş estetik duran Fly fishing disiplinini mi tercih edelim diye konuşmamız gerekmektedir.

Balık tutmak isteyen kadın olta balıkçısı hanımlar, bu mücadelede sesimizin daha güçlü çıkabilmesi için en yakınınızdaki amatör balıkçı derneklerine, kulüplere müracaat edip üye olun ki daha güvenli bir çatı altında bir araya gelelim.

Balık tutmak için eğitim almaya akademik kariyer yapmaya ihtiyacınız yok. Sadece bir olta edinmeniz ve denemeniz gerekmektedir.

Denizlerimizdeki kadın olta balıkçısı hanımlar, tatlı sularımızda sizler gibi bu hobiyi icra etmek isteyen yüzlerce hanım var. Bölgesel şartlardan balığa gidemeyen hemcinslerinizin en çok sizin desteğinize ihtiyacı var.

Sayın Beyler…

Bir hareket başlatalım ve bu hareketi kadınlar başlatmış olmasın. Federasyonlarımızla, Derneklerimizle, Gruplarımızla, deniz ve tatlı sularımızdaki amatör balıkçılarımızlahep birlikte bir kolektif kültür inşa edelim. Yarın birer birer rekreasyonel alanlar yapıldığında eşinizin çocuğunuzun gözlerinde mutluluk ışığını gördüğünüzde bu kültürde benim de desteğim vardı demek için birlikte hareket edelim.

Biz ses veriyoruz bizi duyun...

Biz kadın olta balıkçıları kararlıyız ve her geçen gün artarak çoğalacağız. Kabul edilmesi gerekir ki artık bu sularda bizler de varız.

Evet, "kadınlara açık çağrıma" ses veren kadın olta balıkçıları… Hak verilmez alınır, bu hakkın bizlere verilmesi ve şehir merkezlerinde güven içerisinde, özgürce hobimizi icra edebileceğimiz alanlar yapılana kadar hep birlikte el ele mücadele edeceğiz.

Bizler Kadın Olta Balıkçılarıyız ve bu sularda artık bizler de varız...

#Balık Bitmesin

Özden AYDIN ŞİMŞEK

Yorumlar

  • yorum avatar
    Yakamaz terzioğlu
    22-03-2021 22:07

    Balık tutmayı çok seven biri olarak özgürce gidebileceğimiz alanların olması ve tatlı sularda artık kadınların yer alması en büyük temennimizdir. Umarım çabalarınız sonuçsuz kalmaz kaleminize sağlık turna kraliçesi sonuna kadar arkanızdayız..

  • yorum avatar
    Burcu Manyalı
    19-03-2021 12:25

    Sevgili Özden Hanım, Yüreğinize ve kaleminize sağlık.. Bir kadın olarak sizinle gurur duyuyorum. Bilginize ve donanımınıza hayran olmamak elde değil. Sizin yazılarınız bana güç veriyor. Sevdiğimiz hobimizi maalesef zoruklardan dolayı benim gibi yapamayan insanlara umut oldunuz. Sizin çağrınız bir çok insana güç oldu..Tüm kadın hobidaşlarımız sizi örnek alır oldu.. Öncü oldunuz bizlere..Pes etmemeyi öğrettiniz ..İyi ki varsınız...İdolümsünüz...

  • yorum avatar
    Salih kaynar
    16-03-2021 14:27

    Sn özden hanım kadın olta balikciligina verdiğiniz mücadeleden dolayi sizi tebrik ediyorum. Erkek olta balikcilari olarak mücadelemizi ve çalışmalarınızı destekliyor başarılarınızın devamını diliyorum (KADINA ŞİDDETE HAYIR).

  • yorum avatar
    Sevim Erdoğan
    15-03-2021 19:11

    Yazılarının bu kadar basarili olmasinin sebebi masa başı değil birebir balıkçılık adına ne yapılabilirse hepsini yapıp tecrübelerini anlatmandandir....işte tamda bu sebepten bu mecraya ait tüm merciler senin yazılarını okuyup senden yardım almalılar.....bende bu mercilere diyorum ki arkadaşımın yazdiklarini dikkate alıp uygulayın ki başarıyı yakalayın?

  • yorum avatar
    Hülya Akyüz Irkıçatal
    15-03-2021 19:07

    Çok güzel yazı eline emeğine yüreğine sağlık birtanem. Umarım çağrıların karşılıksız kalmaz. Toplum olarak doğayı sevip sahip çıkıp korursak dünya daha yaşanılası bir yer olacak. Seni çok seviyoruz.

  • yorum avatar
    Burcu Selin Koşar
    15-03-2021 17:12

    Çok güzel bir yazı, umarım ilgili kişiler de bu güzel çağrıya cevap verir ve hemcinslerimizin de güven ve huzurla hobilerini gerçekleştirebilecekleri avlak alanları için gerekli adımları atarlar.

  • yorum avatar
    Onur-Merve Yüksel
    15-03-2021 17:05

    ?????? Kalemine sağlık Özden ablacım.

  • yorum avatar
    Ayhan
    15-03-2021 13:15

    Özden hanım Sedat abim tavsiye etti severek takip ediyorum sizi

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.