İstanbul
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64050.686$

Amatör Olta Balıkçılarına Tavsiyeler

18 Aralık 2020, Cuma 15:42

Değerli Balık Dostları,

Muhtemelen bu yazımda anlatacaklarımı bazılarınız biliyordur. Bu yazımda birkaç başlık altında anlatacaklarımın, amatör olta balıkçılığına gönül veren yeni arkadaşlarımıza ışık tutmasını dilerim.

Amatör Olta Balıkçılığını tarif etmek gerekirse en basit anlamı ile ticari amacı olmayan sadece kişinin boş zamanını değerlendirmek amacı ile yasaların brlirttiği sınırlar içinde olta ile balık avlamasıdır...

Amatör balıkçılık herşeyden önce bir sevgidir, Tabiat ana sevgisi, su sevgisi, doğa sevgisi ve yaşama sevgisidir.
Bu nedenle gerçek amatör ruh, içindeki maddi manevi sorunları olsa da bir şekilde bu alemde kendine bir yer bulur ve bir yerlerinden buna tutunur.

Bu işte hırs yapmamak gerekir. Hemen her konuda aşırı hırslı olmak ne kadar sorun yaratırsa bu konuda da aynı şekilde başınıza işler açabilir. Çok tehlikeli ortamlarda balık avlamak, kararsız havalarda denize açılmak, hava uygun dahi olsa tedbirsiz denize çıkmak vs. daha nice durum sayabilirim.

Amatör balıkçı, ille de büyük balığı tutmak amacını gütmemelidir. Büyük balıgın peşinden gitmek yerine kısmetine razı olmalıdır. Nasibinin oltasına gelmesini beklemeli ve bunun için gayret göstermelidir. Hava şartlarını hiçe sayıp uzak mesafelerde trofe (büyük balık) peşine düşmek te bir “hırs” göstergesidir ve bu doğru değildir.

Bu işe başlarken tam tekmil başlamak isterim diye tutturmayın. Takım çantanızı pahalı ve bol renkli malzemeler ile doldurmayın. Unutmayın ki hayatınızda başka önemli şeyler de vardır. Her söylenen, her gördüğünüz malzemeyi almak, birilerini zengin etmekten başka bir işe yaramaz.

Malzeme konusunda asgari takımlarla  başlayıp zaman içinde kazandığınız deneysel ve görsel tecrübeler ile çantanızı zenginleştirin.
Balıkçılık demek su kıyısına gidip oltayı atmak demek te değildir. Balığı bilmek, onun ortamını bilmek, belki de onunla yaşamak gibi detayları da bilmek gerekir. Bu bilgiler hem öğretidir hemde insanı bu canlının dünyasına götürüp o dünyanın ne kadar ilginç bir yer olduğunu da sizlere öğretir.

 

Sıralamak gerekirse,

Önce balığı bilmek ve tanımak gerekir

Beslenme alışkanlığı/yediği şeyler nelerdir?

Beslenme zamanları ne zamanlardır?

Bulunduğu ve yaşadığı ortam bilgisi?

Yaşadığı ortamdaki diger canlı türleri ki ona yem olabilecek neler var?

Balığın üreme dönemleri ve yaşam döngüsündeki hareket seyri (göçler vs.)

Av mahallinin diğer canlılar, balıklar vs. açısından durumu,

Balıkta kullanılan olta takımlarının bilgisi,

Balığa gidilecek günün mutlaka hava ve rüzgar durumu bilinmelidir,

Gidilecek mesafe/güzergah bilgisi, bölgedeki ve yol üzerindeki ilk yardım (hastane, sağlık ocağı vs.) bilgisi,

İletişim, ulaşım araçlarınızın sağlıklı ve çalışır vaziyette olması,

Av mahallinin avcılığa uygun olup olmadığının av öncesinden teyidi alınmalıdır(yasal veya özel nedenlerden dolayı)

Eğer bulabilirseniz önceki yıllardan bölge ile ilgili istatistik bilgisi,

İyi bir amatör olta balıkçısı istatistik tutar. Her ne kadar değişen küresel ısınma, iklim değişikliği vs. ortam olsa da yine de balığın bir yaşam döngüsü vardır.

Yıllık su ve ısı değerleri bu konuda önemli bir yer tutar.

Olta çantasının demirbaş malzemelerinden birisi de zehirli canlılara karşı ilaçlar ve korunma malzemeleridir. Her amatör olta balıkçısı mutlaka avlandığı bölgedeki ve tüm denizlerimizdeki zehirli ve  zararlı türler hakkında bilgi edinmelidir. Kimi insana hafif gelen ağrılı zehirlenmeler kimi kişilerde (alerjik bünye) çok daha kritik vakalara neden olabilir.
 

Şimdi bazı maddelerin biraz daha detayına inmek istiyorum:

Beslenme Alışkanlığı yani balığın yediği şeyler nelerdir?

Bir çok avcı bir tür balığın avcılığı konusunda ilk anda yem tartışması yapar (şu yem veya bu yem iyidir gibi) Balıklarda bizim gibi canlıdır ve yaşadığı bölgedeki besinleri (kendince) tüketir. Balık, besin açısından çok zengin ortamda ise ve çeşitlilik varsa ancak o zaman yem seçimi yapar. Sıradan ortamlarda yem olarak buldugu her şeyi yoklar ancak bulduğu ile yetinir.

Örnek: Hazır yem bulamadığınız anda av mahallinde denizel ortamdaki midye türlerini yem olarak deneyebilirsiniz.

Beslenme zamanları:
Genelde balıkların beslenme zamanları sabah ve akşamüstü şeklinde bilinse de bazı balıkların yemlenme saatlerinde iklim ve su ortamı değişikliği nedeni ile zamanla fark olabilir.
Mesela Kefal türlerinde su sıcaklığı farkından dolayı yıl içinde beslenme zamanları oynaktır.
Ayrıca üreme öncesi ve sonrası gibi dönemler yemlenme dürtüsü açısından avcılığı etkileyebilecek unsurlardır.

 

Yaşadığı ortam bilgisi
Su kıyısına geldiğiniz zaman dibini görmediğiniz bir derya ile karşı karşıya olursunuz ve bu ortamda dipte ne var ne yok önceden araştırma yaparak öğrenmek gerekir.

Hedef avın hangi tip ortamları sevdiği ve ne tür dip formasyonu tercih ettiğini bilmek her zaman avantaj sağlayacaktır.
Yılın belli aylarındaki sürü hareketlerini öğrenmek ve buna paralel su sıcaklığını takip etmek, amatör balık avcılığı için başarının bir parçasıdır.

İletişim ve ulaşım araçlarınızın sağlıklı ve çalışır vaziyette olması :
Balığa çıkarken tekne ve motorun çalışabilir vaziyette, sağlıklı durumda olduğundan mutlaka emin olunuz. Cep telefonları denize düşme tehlikesi olan eşyalardan birisidir, emniyete alınız. Kıyıdan avcılıkta çok tehlikeli kayalık, sarp yerlerde avlanmayınız. Yaz ayları iç sularda kırsalda avlanırken, akrep, yılan, çıyan, örümcek gibi zararlı hayvanları göz önüne alınız. Hiç ummadığınız bir anda tüm günün tadı kaçabilir.

Sizlere tavsiyem, amatör olta balıkçılığı işini seviyorsanız, araştırın okuyun. İnternet dünyasında PDF formatlı (ekli) arama yaparsanız bir çok bilimsel araştırma sonuçlarına ulaşabilirsiniz.

Özellikle Su Ürünleri Fakültelerimizin bulunduğu şehirlerdeki avcılar, fakülte kitaplığından bu konularda kaynaklar edinebilirsiniz. Hidrobiyoloji ve İhtiyoloji dallarında bulabildiğiniz kadar dokümanları okuyun. Çok faydası olacaktır.

Değerli Balık Dostları,

Bu sucul dünya hepimizin… Bu canlılar bize gelecekteki nesiller için verilmiş emanettir. Bu emaneti onlara öyle bir teslim edelim ki, bizlerle gurur duysunlar. Kesinlikle balığı oltanın ucunda sallanan bir canlı türü yada tavada, fırında bir yemek gibi görmeyelim. O  bir canlıdır ve karşılıklı menfaatlerimiz vardır.

Bu işin üstadı yoktur. Bu işin sadece tecrübeli olanı vardır. Her türlü balık hakkında bilgisi olan tecrübesi olanı vardır. Ünvanlar ve etiketler gelip geçicidir. Kalıcı olan dostluk ve bilgi paylaşımıdır. Su kıyısında veya denizin ortasında birileri ile beraber o andan, olaydan zevk almaktır. Yaşadığına şükretmektir…

Muvaffak İşmen

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.