İstanbul
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63737.294$

TÜDAV’dan yunus ölümleri hakkında önemli açıklama

TÜDAV’dan yunus ölümleri hakkında önemli açıklama

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı, son 1 aydır artan yunus ölümleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.  Yunusların tesadüfi ağa yakalanarak balıkçılık etkileşimi sonucu öldüğünü açıklayan TÜDAV,  “Son bir aydır Türkiye’nin özellikle Batı Karadeniz kıyılarında tırtak türü yunusların ölümlerinde olağandışı artış görülmektedir. Yapılan incelemelere göre tırtakların tesadüfi ağa yakalanarak balıkçılık etkileşimi sonucu öldüğü belirlenmiştir.” dedi.

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı, son 1 aydır artan yunus ölümleri hakkında resmi sitesi üzerinden açıklama yaptı. Ölüm artışlarının özellikle Batı Karadeniz kıyılarında gerçekleştiğine değinen TÜDAV açıklamasında, ‘Son bir aydır Türkiye’nin özellikle Batı Karadeniz kıyılarında tırtak türü yunusların ölümlerinde olağandışı bir artış gözlenmektedir. Şubat ayının son haftası başlayan süreç, Karaya Vuran Deniz Memelileri İletişim Ağımıza gelen ihbarlar ve medyaya yansıyan kayıtlar ile 80 bireyi aşmıştır. Ölümlerin görüldüğü sahiller batıdan doğuya; Ormanlı, Akpınar, Ağaçlı, Kısırkaya, Kilyos, Rumeli Feneri, İstanbul Boğazı, Kilyos, Sahilköy, Alacalı, Şile, Karasu, Zonguldak ve Sinop’tur, yani Türkiye’nin Batı Karadeniz sahilleridir.’’ İfadelerini kullandı.

Araştırmalar devam ediyor

Araştırmaların devam ettiğine değinen TÜDAV, "Uzmanlarımızın ulaşabildiği tırtak bireylerinin bilimsel incelemesi sonucunda ölüm sebeplerinin balıkçılık etkileşimine bağlı olarak ağda boğulma olduğu belirlenmiştir. Geçmiş yıllara kıyasla yılın bu döneminde neden bölgede yoğunlaştıkları ve dolayısıyla tesadüfi ağa yakalanma vakalarının neden bu kadar artığı ise henüz net değildir; bu konuda araştırmalarımız devam etmektedir. İklim etkisi, olağandışı gemi trafiği, balık göçleri ve/veya kuzeydeki yoğun sualtı/suüstü askeri faaliyetlerden dolayı tırtakların güneye güvenli kıyılara inmiş olabileceği incelenmektedir.’’ Dedi.

Bütün balıkçıların dikkatli olmalarını isteyen TÜDAV, Sahil Güvenlik ve Bakanlık yetkililerinden de bölgede denetim faaliyetlerinin arttırmalarını istedi. TÜDAV açıklamasında, “Av yasaklarının başlayacağı 15 Nisan’a kadar koruma altındaki tırtaklarla etkileşimin azaltılması için tüm balıkçılarımızdan azami dikkat ve özeni göstermelerini, özellikle gırgır balıkçılığında ağda yunus olduğu fark edildiği zaman mantar yaka batırılarak yunusların ağdan çıkarılmasını, Sahil Güvenlik ve Bakanlık yetkililerinden de bölgede denetim faaliyetlerini artırmalarını rica ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Balık Haber Merkezi

Kaynak: Balık Haber Merkezi

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!