İstanbul
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.51
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2432.6
  • BIST
    9783.94
  • BTC
    63896.11$

SİNABDER "Sürdürülebilir ve sportif balıkçılık temel ilkemizdir"

07 Şubat, 2021, Pazar 22:52Adnan KASAPCI
SİNABDER "Sürdürülebilir ve sportif balıkçılık temel ilkemizdir"

Sizi tanıyabilir miyiz?

Adım Niyazi GERİKALAN. 1966 yılında doğdum. Ankara Sincan'da yaşamaktayım. İş Adamıyım. SİNABDER Yönetim Kurulu Başkanıyım.

SİNABDER hakkında bilgi verir misiniz?

Derneğimiz SİNABDER, 04.01.2011 tarihinde Sincan Amatör Olta Balıkçılar ve Kara Avcılar Derneği adı altında Ankara Sincan'da kurulmuştur.

Derneğimizin halihazırda 420 faal üyesi bulunmaktadır.

Kuruluş amacımız; kontrollü avcılığı yaygınlaştırmak, amatör ve sportif balık avcılığını özendirmek, bireysel olarak amatör ruhla yürüttüğümüz balık ve kara avcılığını, Kanun ve kurallar çerçevesinde kitlesel harekete dönüştürmek, üyelerimize doğa sevgisini temel alan, sucul ve karasal hayat ile birlikte avcılığın ilkelerini öğretebilmek. Suyu, doğayı, çevreyi korumak, sucul hayattaki canlıların sürdürülebilirliğini sağlamak amacı ile bir araya gelerek derneğimizi kurduk.

Derneğinizin faaliyet alanları ve projeleriniz nelerdir?

Derneğimiz birçok sosyal faaliyette bulunmaktadır. Derneğimize müracaat halinde Amatör Olta Balıkçılığı konusunda bilinçlendirme adına  eğitimler verilmektedir. 9 yıldır Festival atmosferinde her yıl Temmuz ayında 2 günlük kamp ortamında süren Turna Balığı yakalama yarışma ve şenliği düzenlemekteyiz. Bu şenlik kapsamında ailelerin ve özellikle çocukların birbirleri ile daha etkin kaynaşabilmeleri için her yıl değişik eğlence ve aktiviteler düzenlemekteyiz.

Yine aynı kollektif ruh ile Dernek üyelerimiz ve aileleri ile birlikte Ağaç Dikme etkinliği yapmaktayız. Ayrıca, kış aylarında üyelerimiz ile birlikte yaban hayattaki canlılar için doğaya yem ve yiyecek bırakıyoruz. İlkbahar ve Sonbahar aylarında göl ve baraj çevrelerinde doğaya bırakılan yabancı maddeleri ve çöpleri toplayarak çevre temizliği etkinliği yapıyoruz.

Dernek üyelerimiz ve aileleri ile birlikte tanışma kaynaşma adı altında geziler ve piknikler düzenlemekteyiz. Her yıl Türkiye'deki diğer kardeş Derneklerin sosyal amaçlı yapılan etkinliklerine katılarak onları da destekliyoruz.

Derneğinizin Kurumsal Kimliği hakkında bilgi verir misiniz?

SİNABDER, az önce de arz ettiğim gibi 2011 yılında kuruldu. Bu süre içerisinde logomuz ile birçok etkinlik ve yarışmada SİNABDER’i temsil ettik. Pandemi döneminde yeniden yapılanma sürecine girdiğimiz şu günlerle kurumsal kimliğimizi, websitemizi yenileyerek ve sosyal medya kanallarımızı daha da geliştirerek, en etkin noktaya taşımaktayız. Sinabder.com websitemiz şu anda hazırlanmaktadır. Gelişmeleri Balık Haber vasıtasıyla da kamuoyu ile paylaşacağız.

Kurumsal kimliğinize göz atınca, Amatör Sportif Olta Balıkçılığı (ASOF) Federasyonu’na bağlı olduğunuzu görüyoruz. Federasyona bağlı olmak SİNABDER'e neler kattı? 

Evet, ASOF Federasyonu'na bağlı bir derneğiz. Diğer kardeş Derneklerle bir araya gelerek birlikten kuvvet doğacağına inanarak, sesimizi daha güçlü bir şekilde duyurabilmek adına Amatör Sportif Olta Balıkçılığı (ASOF) Federasyonu'na Kurucu Dernek olarak katıldık.

SİNABDER ve Federasyonumuz yasak avcılıkla mücadele kapsamında etkin faaliyetlerde bulunarak, sürdürülebilir ve bilinçli balıkçılık adına toplantılar ve seminerler düzenlenmektedir. Burada bahsettiğim konuları azami önemsiyor, kuruluş ilkelerimizin temeli olarak görüyoruz.

Derneklerin kuruluş amaçlarını gerçekleştirebilmelerinin ön koşullarından birisinin de, örgütlü ve kolektif hareket edebilme kabiliyeti olduğuna inanıyoruz. Dolayısı ile Federasyonlaşmanın son derece önemli olduğunu ifade etmeyi zaruri görüyorum. 

Türkiye'de balıkçılığın gelişmesi için Amatör Olta Balıkçılığı Dernekleri neler yapmalıdır?

Sürdürülebilir Balıkçılığın gelişimi açısından her şehirde ve ilçede bir dernek olmalıdır. Kuralları bilmeyen bilinçsiz avcıları bilgilendirmek ve korumacılığı öğretebilmek, sportif balıkçılığı özendirebilmek için bunun şart olduğunu düşünüyorum. Biz SİNABDER olarak bu hedeflerin ışığında her zaman ön safta yer almaktayız.

Göllerin kiraya verilmesi konusunda vermiş olduğunuz mücadele örnek teşkil edecek niteliktedir. Biz Balık Haber olarak Çanıllı Göleti'nin kiraya verilmemesi haberini de yapmıştık. Göllerin kiraya verilmesi konusundaki düşünceleriniz nelerdir?

Evet, Balık Haber Yönetimi’ne ilgilerinden dolayı teşekkür ederiz. Göllerimizin kiraya verilmesine kesinlikle karşıyız. Göllerin kiraya verilmesi demek sucul hayatın bitmesi ve sonrasında 4-5 yıl o gölden verim alınamaması demektir. Ayrıca gölün kiraya verilmesi Amatör Olta Balıkçılarının, piknikçilerin oraya girememesi demektir.

SİNABDER olarak birçok gölün kiraya verilmemesi konusunda Dernek Yönetimi ve üyelerimiz, kamuoyu oluşturmak amacı ile Medya Kuruluşlarımızın da desteğini alarak yoğun ve etkin bir şekilde mücadele ettik ve kazandık. Umarım Yetkililer bundan sonra böyle bir girişime izin vermez. Biz de göllerimizi savunmak zorunda kalmayız.

Geçtiğimiz günlerde Balıkesir İvrindi'de başlatılan özel avlak alanı projesi, Amatör Olta Balıkçıları tarafından oldukça ilgi ve memnuniyetle karşılandı. Ankara'da bu tarz bir projenin hayata geçirilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Balıkesir’deki gelişmeyi ülkemizdeki Amatör Olta Balıkçılığı açısından memnuniyetle karşıladık. Diğer illerimize de örnek teşkil etmesini umuyoruz. Bu projede emeği geçen herkesi kutluyorum.

Özel avlak alanlarının çoğalmasının Sportif Olta Balıkçılığının gelişmesi  açısından da çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ankara'da da bu tip projelerin içinde olabilmek adına çalışmalarımız devam etmektedir. Diliyorum ki, güzel gelişmeler olur ve bizler de amatör olta balıkçılarına müjdesini verebiliriz.

İç sularımızın korunması ve iç sulardaki balıkçılığın sürdürülebilirliği açısından neler yapılmalıdır?

İç sularımızda sürdürülebilirliğin devamlılığı ve korunması açısından bizler SİNABDER olarak elimizden geleni yapmaktayız. Fakat burada asıl iş Devlet'imize düşmektedir. Koruma ve Kontrolün yeteri kadar yapılmadığı, yapılan yerlerde de özverili çalışıldığı fakat yeterli gelmediğini üzülerek görmekteyiz. Kural tanımaz yasa dışı avcılarla topyekün mücadele edilmesi gerektiği kanaatindeyiz.

Derneğimize sürekli amatör olta balıkçısı üyelerimizden yasak avcılarla ilgili şikayetler gelmektedir. Bizlerde bu şikayetleri İl Tarım Müdürlükleri ve ilgili güvenlik birimlerine ihbarda bulunup takip etmekte ve dönem dönem kendilerine ağ toplama konusunda da yardımda bulunmaktayız.

Sürdürülebilirliğin devamlılığı için yapılacak en önemli faaliyet insanları bilinçlendirmektir. Bu konuda da Federasyonumuza, biz Derneklere ve siz Medya Kuruluşlarına olmak üzere hepimize büyük görevler düşmektedir.

Kadın Olta Balıkçılığı konusunda ne düşünüyorsunuz? 

SİNABDER olarak, Kadın Olta Balıkçılığına özel önem vermekteyiz. Bu konuda yapılması gerekenleri sürekli çalışmakla birlikte, her türlü öneriyi değerlendiriyoruz. 

Her yıl düzenlediğimiz şenlik alanımızda hiç bir sosyal imkan olmamasına rağmen Derneğimiz kendi imkanları ile birlikte, Belediyelerimizle iş birliği yaparak her türlü sosyal imkanı kamp alanımızda hazırlıyoruz. Bu sayede çok büyük aile katılımı ile ilk sırada yer almaktayız.

Kadın Olta Balıkçılığına verdiğimiz önemin en güzel örneği; SİNABDER Üyesi ve Derneğimizin Basın Sözcüsü Özden AYDIN ŞİMŞEK'tir. Kadın Olta Balıkçılığı konusunda Türkiye'ye örnek olmuş ve Derneğimizin çatısı altında yarışmalara katılmış, derecelere girmiş ve birçok başarı elde ederek SİNABDER'i temsil etmiştir.

Kadın Olta Balıkçılarımıza ve bu hobiye gönül vermek isteyen hanımlara Derneğimiz daima açıktır.

SİNABDER Olta Balıkçıları ve aynı zamanda Kara Avcıları Derneğisiniz. Keyfi avcılık konusunda ne düşünüyorsunuz?

Keyfi avcılığa tabi ki karşıyız. Kanunlar ve Kurallar çerçevesinde yapılmak kaydı ile bizce bir sıkıntı yoktur.

Çevre ve Doğa hassasiyetinizi biliyoruz. Bu konuda kamuoyuna neler söylemek istersiniz?

Dernek olarak çevre-doğa korumacılığı açısından çok hassasız. Daha önce de belirttiğim gibi her yıl düzenli olarak çevreyi, doğayı, hayvanları, suyu, sucul canlıları koruma adına faaliyetlerimiz devam etmektedir. Bu konuya dikkat çekmek adına görsel ve yazılı olmak üzere, sosyal medyalarımızda ve daha geniş kitlelere ulaşabilmek, toplum bilinci oluşturabilmek adına basın medya kuruluşlarından da zaman zaman destek almaktayız. 

Dernek üyelerinizin çocuklarını da faaliyetlerinizde aktif olarak görmekteyiz. Genç balıkçılar için neler yapıyorsunuz?

Evet, Derneğimiz Kadın Balıkçılığına önem verdiği kadar Genç Balıkçılar da bizim için çok kıymetlidir. 

Gençlerin Amatör Olta Balıkçılığına yönelimini artırmak amacıyla 2 okul ile başarılı görüşmelerimiz oldu. Ancak Covid-19 sürecinde etkin adımlar atabilmek pek mümkün olmadığı için, şimdilik bekleme sürecindeyiz.

Derneğimize gelen Genç Balıkçılarımıza her türlü desteği vermekteyiz. Maddi durumu iyi olmayan gençlerimize üyelerimizin desteği ile malzeme yardımı yapmaktayız. Dernek büromuzda arzu ederlerse Balık Avcılığı Kanun ve Kurallarını anlatıp nasıl ve nerede balık tutulması gerektiğini, sürdürülebilir ve sportif balıkçılık ilkeleri ön planda olmak üzere bilgilendirme eğitimi vermekteyiz.

Ayrıca, genç balıkçılarımızdan Buğra OKTAMIŞ, Mustafa DEMİR, Yaşar GERİKALAN yarışmalarda derece alarak SİNABDER'i başarılı bir şekilde temsil etmektedirler.

Geçtiğimiz yıl Covid-19 salgını sebebiyle birçok Dernek gibi sizler de aktif etkinlikler düzenleyemediniz. Şartların iyileşmesi durumunda 2021 yılı içerisindeki etkinlik ve faaliyet planlarınız nelerdir?

2021 yılı planımızı tamamladık. Fakat Covid-19 herkes gibi, bizim de elimizi kolumuzu bağlıyor. Salgının gidişatı ve yasakların kalkması durumuna göre hareket etmek zorundayız. Dilerim en yakın zamanda bu salgından kurtulur, olta balıkçıları doğayla, hobileriyle biran evvel buluşur ve kaldığımız yerden devam ederiz.

Tüm amatör olta balıkçılarımızın avına ve avlağına saygı göstermesi dileğiyle, herkese rastgelsin... #balıkbitmesin

 

SİNABDER Resim Galerisi için

T I K L A Y I N I Z . . .