İstanbul
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    35.03
  • ALTIN
    2424.3
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    64195$

M.Serkan İNANÇ "Dünya Şampiyonasını Ülkemizde düzenleyebilecek güçteyiz"

21 Eylül, 2021, Salı 10:15Özden AYDIN ŞİMŞEK
M.Serkan İNANÇ "Dünya Şampiyonasını Ülkemizde düzenleyebilecek güçteyiz"

Balık Haber : Sayın Başkan, öncelikle geçtiğimiz ay üçüncü kez yeniden ASOF (Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonu) Başkanı seçilmenizden dolayı sizi tebrik ederiz. 

M. Serkan İNANÇ : İyi dilekleriniz için çok teşekkür ediyorum. ASOF Federasyonu Delegeleri beni tekrar görevlendirdi. Sizin vasıtanızla da Dernek yönetimlerimize ve delegelerimize buradan teşekkür ediyorum.

Balık Haber: Oldukça başarılı bir şekilde yürütmüş olduğunuz ASOF Carp Turkey 2021 Sazan Balığı Yakalama Yarışması hakkında bilgi alabilir miyiz? Yarışmaya katılma şartları nelerdir?

M. Serkan İNANÇ: ASOF Carp Turkey 2021 Sazan Balığı Yakalama Yarışması 2009 yılından bu yana süregelen bir yarışma. Yarışmamız 2013 yılına kadar Oltacılar Derneği tarafından organize edilmişti. 2014 yılının Mayıs ayında Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonu (ASOF) kurulduktan sonra, ASOF çatısı altında bugüne kadar 13 yıldır devam eden bir yarışma. Geçen sene Covid-19 salgını sebebiyle yarışmamızı yapamamıştık. Yarışmaya katılım şartlarını şartnamemiz ile kamuoyu ile paylaştık. ASOF'un bir lisans uygulaması var. Bu lisans uygulaması şartlarını taşıyan diğer Olta balıkçılığı derneklerine ve Federasyonlarına da açık olmakla birlikte, öncelik ASOF’a bağlı Derneklere verilmektedir. 

Bununla birlikte bu tür yarışmalara katılmış olmaları, yıl boyunca yapmış oldukları avlarda örnek teşkil eden görüntüler sergilemiş olmaları gibi bazı kriterlerimiz de var. Federasyonumuzda başvuruları değerlendiren bir komisyonumuz var. Müracaatları değerlendirerek yarışacak takımların belirlenmesini sağlıyor.

Balık Haber: ASOF olarak Sazan Balığı yakalama yarışmalarınızı genellikle Gölköy Barajı'nda düzenliyorsunuz. Sizin için buranın önemi nedir? Neden Gölköy?

M. Serkan İNANÇ: Bolu her yönüyle Cennet bir şehir. Biz yıllar önce burada yarışmaya başladığımızda çok ciddi şekilde yasadışı avcılık vardı. Bunları burada çok sık gözlemliyorduk. Hatta daha öncesinde burada ticari balıkçılık da yapılıyordu. Daha sonra o da iptal oldu. Öncelikle şehir merkezine oldukça yakın bir yer. Ayrıca kontrolü kolay sağlanabiliyor. Şehre çok fazla uzak olmaması sebebiyle her türlü  ihtiyaçlarımızı buradan karşılayabiliyoruz. Gölköy’ün balık popülasyonu ve kalitesi oldukça iyi seviyede olduğu için ilk tercihimiz Bolu-Gölköy’dür. 

Balık Haber: Yarışan takımlar ve sektörler hakkında bilgi verebilir misiniz?

M. Serkan İNANÇ: ASOF Carp Turkey 2021 Sazan Balığı Yakalama Yarışması 26 takımdan oluşuyor. 26 takımın büyük çoğunluğu dörder kişilik ekiplerden oluşuyor. Bu kişiler kendi illerindeki Amatör Olta Balıkçılığı derneklerine üye takımlar. Mesela Gebze'nin, Kütahya'nın, Eskişehir'in, Ankara'nın, Sakarya'nın takımı gibi değişik illerden katılımlar var. Yaklaşık 100 sporcu burada yarışıyor. Bununla birlikte üç kişiden oluşan takımlarımız da yarışmamızda yer almaktadır.

Balık Haber: Yarışmada yakalanan balıkların suya geri bırakıldığını biliyoruz. Bizlere balık yakalandıktan itibaren nasıl bir süreç işlediğini anlatır mısınız? Balığı koruma adına nelere dikkat ediyorsunuz? 

M. Serkan İNANÇ: Geçen sene 2019 yılında 168 tane limit üstü yani 40 cm üstü balığı bizzat canlı yayınla ölçerek kamuoyuyla paylaşarak canlı bir şekilde suya iade etmiştik. Bu balıkların toplam ağırlığı 808 kilo gelmişti. Bu sene de aynı şekilde. Fakat bu sene biraz sazan yatağında (Carpsak) balığı suda biraz bekletmelerini istiyoruz. Çünkü sürekli balık yakalanıyor ve sürekli bu işe koşturacak bir ekip olması ve aynı anda canlı yayın yapılması gerekiyor. ASOF olarak bütün yarışmacılarımıza yarışma şartnamemizde canlı yayını taahhüt ettik. Sabah saat 08:30 gibi İl Tarım Müdürlüğü'nden personel arkadaşların refakatiyle başlayan ölçüm ve tartım işlemleri akşam üzeri saat 17:00 - 20:00 saatleri arasında tekrarlanıyor.
Sektörlerdeki yarışmacıların balık tuttuklarını koordinasyon merkezimize bildirmesinden itibaren sektöre gidilerek üç aşamalı işlem uyguluyoruz.
 

Balıkların ölçümü esnasında ilk önce tartım darasını alıyoruz. Sonra balığı, terazide tartıyoruz. Sazan yatağına yatırıp metre ile ölçüp bütün bilgilerini aldıktan sonra fotoğraflıyoruz. İl Tarım Müdürlüğünün ihtiyacı olan anaç balığı ayırarak, İl Tarım Müdürlüğü’nün tesisine naklediyoruz, Geri kalan balıklar anında ve mutlaka suya iade ediliyor. Amaç öldürmeden en az zararla balıkları ait oldukları yere, suya iade etmek.

 

Balık Haber : Ayrıca balıkları tedavi ettiğinizi de biliyoruz. Ağzında kancayla ve yay ile balıklar geliyor. Onları da tedavi ettiğinize çok defalar şahit olduk. 

M.Serkan İNANÇ : Bolu Gölköy'de eskiden balık yakalandığı zaman ağzında yaylı olta gelirdi. Yani yaylı olta dediğimizde sekiz tane iğne var veya küspeli olta gelir. Küspeli oltayı eski olta balıkçıları iyi bilir. Üzerinde sekiz iğne olan bir olta. Balıkların ağzında bunlar vardı ama şimdi birçok balığın ağzında iğne yarası görüyoruz. Dolayısıyla yarışmacılarımız bu balıkları ilaçla tedavi ederek akabinde suya iade etmekteler. Yarışma kuralımız gereği tek iğne ve boili sistemi kullanmaktayız.

Balık Haber: Gölköy'ün balık popülasyonu açısından durumunu değerlendirir misin?

M. Serkan İNANÇ: Gölköy'de oldukça ciddi balık popülasyonu var. Çok sevindirici bir durum ki ilgili kurumlar, yani DSİ veya İl Tarım Müdürlükleri göllerimize, barajlarımıza aynalı sazan atmıyor. Burada gözlemlediğimiz kadarıyla çok miktarda aynalı sazan yavrusu var. Yarışmacılarımız çok sayıda aynalı sazan yakaladılar. 40 santimin altında olanları hemen iade ettiler. 40 cm üstündekiler derecelendirmeye girdi. Gölköy’deki sucul hayat sürekli kendini yenileyen bir yapıya sahip. İl Tarım yetkilileriyle sürekli koordinasyon halinde kalarak koruma kontrolünü elimizden geldiği kadar sağlıyoruz. Dolayısı ile balık popülasyonu sürekli aktif kalarak kendini yeniliyor. 

Balık Haber: Gölköy Barajı aynı zamanda Bolu'nun içme suyu havzası. Suyu ve sucul hayatı koruma adına yarışmada dikkat ettiğiniz özel hususlar var mı?

M. Serkan İNANÇ: Bu konuyla ilgili yıllardan beri süregelen bir polemik var. İçme suyu havzasında olta balıkçılığı olur mu? Dünyanın her yerinde 300 metre kuralı var. Yani su alım noktasına 300 metre yaklaşmamak koşuluyla akaryakıtlı yani benzinli dediğimiz motorları kullanmamak koşuluyla akülü motorla, bot ile suya açılarak veya kürekle olta balıkçılığının yapılmasında bir sakınca yok. 

Dünya’nın her yerinde bu sistem bu şekildedir. Yemlerimiz bildiğiniz gibi. çilekli, muzlu veya karidesli gibi... Yarışma süresince yarışmacılarımızın kullanabileceği yem miktarı sadece 25 kilogramdır. Yani yarışma boyunca bir takımın suya atabileceği en fazla yem miktarı 25 kilogramdır. Haşlanmamış yem kullanımı yasaktır. Suda takım, ekipman veya her hangi bir materyal bırakılması yasaktır. 

ASOF Carp Turkey 2021 Sazan Balığı yakalama yarışması kapsamında kullanılan kurşunların çıplak olarak kullanılmasını kesinlikle kabul etmiyor ve bu kurşunların kaplanarak kullanılmasını şart koşuyoruz. Ayrıca kopma halinde kurşundan ayrılabilecek takımlar kullanıyoruz. 

Bu ve bunlar gibi suya ve sucul hayata zarar vermeyecek birçok teknik kullanıyoruz. Bu kurallara uymayan yarışmacıları yarışmadan diskalifiye ediyoruz. Ancak şu ana kadar tüm yarışmacılarımızda herhangi bir kural ihlali görülmediğinden dolayı, hiçbir yarışmacımız diskalifiye edilmemiştir.

Balık Haber: Yurt dışında da Sazan balığı yakalama yarışmaları yapılmaktadır. Ülkemizdeki yarışmaları uluslararası bir seviyeye çıkartmayı düşünüyor musunuz?

M. Serkan İNANÇ: Gönlümüz istiyor ki yurt dışından birçok STK veya sportif balıkçılığa gönül vermiş kişileri de buraya davet edelim ve burada yarıştıralım. İnşallah ilerleyen günlerde bununla ilgili bir çalışmamız var. Yurtdışına da yarışmacı arkadaşlarımızı göndermek istiyoruz. Ama bunların hepsi bir bütçeye bakıyor. Biz devletten destek alan bir Federasyon değiliz. Ancak Devlet nezdinde Federasyon bütçesi var. Biz sadece kendi üyelerimizin aidatlarıyla ayakta durabilen ve bağışlar alarak faaliyetlerini yürüten bir sivil toplum kuruluşuyuz. Daha doğrusu derneklerimizin birleştiği, birleşerek oluşturduğu bir üst birliğiz. Biz derneklerimizden aidat alıyoruz. Ayrıca bu işe gönül vermiş, değer veren insanların bağışlarıyla ayakta durmaya çalışıyoruz. Mesela Devletimizin de desteğiyle neden Dünya Şampiyonası Türkiye'de yapılmasın. Biz bu organizasyonları düzenleyebilecek güçte ve tecrübedeyiz. Elimizden gelen neyse biz hazırız ancak devletimizin desteği şart. Kendi imkanlarımızla bu işi başarmamız biraz zor görünüyor. 

Balık Haber: Sayın Başkanım kadın amatör sportif olta balıkçılığına kadınların yönelmesi adına çok çaba sarf ettiğinizi bizzat içinde olduğum için biliyorum. Gölköy'de sazan yarışmasına üç yıl üst üste ben de katıldım. Bu yıl kadın yarışmacınız var mı?

M. Serkan İNANÇ: Özden hanım, sizin de bildiğiniz gibi, Ankara'da bir proje başlattık GEF'ten destek alınan bir proje. Bu projenin içerisinde de geçmişte olduğu gibi, günümüzde de tüm faaliyetlerimizde kadın balıkçılara ve gençlere önem vermeye çalışıyoruz. Kadınların olduğu yerde, ortamda intizam hakim oluyor.

ASOF Carp Turkey 2021 Sazan Balığı Yakalama Yarışmamızda da 4 numaralı sektörde yarışan bir kadın balıkçımız var. Adı Ayşe Vatansever. Gönlümüz ister ki, iki üç sektörde, beş sektörde kadın yarışmacı olsun ancak şartlar oldukça zor. 124 saat boyunca kesintisiz ve zor şartlar altında devam eden bir yarışma. Sosyal ihtiyaçların dahi giderilmesinde çok zorlandığımız durumlar yaşanıyor. Siz de yarıştınız. Geçmişte siz de bizzat yaşayarak gördünüz. 

Balık Haber: Bolu'daki sportif balıkçılık imkanları ile ilgili neler söylemek istersiniz?
M. Serkan İNANÇ: Geçtiğimiz hafta Sayın Bakan Yardımcımız Fatih Metin'e de gittik. Kendilerine bu durumu arz ettik. Bolu'da bir tek bu yarışma var. Bizim sportif balıkçılıkla ilgili Bolu'da çocuklarla kadınlarla veya değişik kategoride insanlarla bu tür faaliyetler yapılabilir ve kesinlikle yapılması lazım. Mesela Bolu'da yürüyüş grupları var. Off-road grupları var. Değişik spor dallarında faaliyet gösteren çalışmalar var ve Bolu Belediyesi’nin de sözkonusu çalışmalarda çok büyük emeği var. 
Olta balıkçılığının Bolu'da biraz daha fazla değerlendirilmesi gerekiyor. Sayın Bakan Yardımcımıza da bu sorunu ilettik. Önümüzdeki günlerde inşallah buralarda veya başka göllerde değişik faaliyetler de yapacağız. Net söylemek gerekirse Bolu'daki yapılan sportif veya olta balıkçılığıyla ilgili faaliyetlerin ölçeği bizi tatmin etmemektedir.

Balık Haber: Sayın Başkan yarışma esnasında bir de kamera sistemi gözlemledik. Bu sistem hakkında biraz bilgi verir misiniz? 

M. Serkan İNANÇ: ASOF Federasyonumuza yeni üye olan Akyazı Amatör Olta Balıkçılığı Derneğimizden arkadaşlarımız hemen koordinasyon merkezimizin önüne gölü 360 derece görebilen bir kamera sistemi yerleştirdiler. Üç kilometre uzaktaki bir cismi net görebilen bir kamera sistemi bu. Sözkonusu kamera sistemi ile yarışmacılarımızı izlemekteyiz ve bu durumu kura çekimi esnasında yarışacak arkadaşlarımıza tebliğ ettik. Bundan sonraki yarışmamızda bu sistemi kamuoyu ile paylaşacağımız bir platform oluşturarak, insanların her an yarışmayı internet üzerinden canlı olarak takip edebilmelerini sağlayacağız. Ayrıca bu sistemin yasadışı ve kontrolsüz avcılığın önlenmesi için bütün göllerimizde kurulması için çalışmalar yapacağız.

Balık Haber: Bolu İlimiz tatlı sular açısından oldukça zengin potansiyele sahip. Size göre Bolu’da eksik olan nedir?

M. Serkan İNANÇ: Bolu ilimizde 200’e yakın göl, gölet ve baraj var. Bir çok üretim tesisi var, alabalık üretim tesisleri var. Abant Alası gibi Endemik türlerimiz var. Üretim istasyonumuz var ve üç tane çok büyük ticari saha var. Buralarda daha çok koruma kontrol faaliyetinin olması gerekiyor. 

Buralarda daha çok personelle aktif görev alınmalıdır. ASOF olarak Sayın Bakan Yardımcımız Fatih METİN’e de bu durumu arz ettik. Yani her ilimizde bir Su Ürünleri Şube Müdürlüğü olmasını istiyoruz. 43 tane ilimizde var. Ancak Bolu’da olmaması oldukça üzücü? Yaklaşık 200 göl, gölet, baraj olan bir ilin Su Ürünleri Şube Müdürlüğü yok. Ayrı bir müdürlük olursa beş altı tane su ürünleri personeli olur. Su ürünleri personellerinin Tarım ve Orman Bakanlığına iş alımlarının daha çok olmasını istiyoruz. Gerçekten buna ihtiyaç var. Ayrıca kalifiye su ürünleri mühendisleri de oldukça etkin ve verimli bir şekilde istihdam edilmiş olur. 

Biz öyle yerler görüyoruz ki o ilde ticari saha var ancak müdürlüğünde Su Ürünleri mühendisi yok. Veya ilçesinde üretim tesisi var, ticari saha var ancak ilçesinde su ürünleri mühendisi yok. 

Su ürünleri müdürlüklerinin çoğaltılması ve daha çok su ürünleri mühendislerinin istihdam edilmesini istiyoruz.

Balık Haber: Üçüncü dönem ASOF Başkanlığınız sırasındaki hedef ve projeleriniz nelerdir?

M. Serkan İNANÇ:  Ülkemizde hızla yükselişe geçen Amatör Sportif Olta Balıkçılığını daha üst seviyelere çıkartmak için öncelikle bireylerin örgütlenmesine, sonra da örgütlenmiş olan amatör ve sportif olta balıkçılarını bir çatı altında toplama çalışmalarımıza olanca hızıyla devam ediyoruz. Federasyonumuza yeni müracaatlar var onların da katılımıyla daha güçlü olacağımıza inanıyoruz. Sürdürülebilirlik çerçevesi içerisinde hareket etmek ve doğal kaynaklardan faydalanırken, diğer taraftan onları korumak gözetmek ve sonraki nesillere temiz yaşanabilir bir Dünya bırakmak parolasıyla yapmış olduğumuz bu çalışmalarımız olanca hızıyla devam ediyor. Öncelikle Ankara merkezli olarak başlatmış olduğumuz, "Ankara’nın Önemli Sulak Alanlarında Eko-Turizm ve Rekreasyonel Amaçlı Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Projesi" var. Bu projenin hemen devamında yeni projeler için ekibimizi kurmuş bulunmaktayız. Destekçisi olduğumuz bazı projeler de mevcut. GEF SGP Destek Programı tarafından desteklenen Ankara Merkezli bu proje ile örnek teşkil edecek şekilde çocuklar, kadınlar ve engelliler gibi toplumun her kesimine ulaşmayı hedefliyoruz. Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı, ilgili STK’lar sektöre hizmet eden firmalar, kuruluşlar ile ilgili kurumların bir araya geleceği toplantı ve çalıştaylar yapmayı bu dönemde de özellikle planlıyoruz. Bu toplantılar bizim için çok faydalı olmaktadır. Kanun ve tebliğlerdeki aksayan yönleri tespit edilerek ilgili kurumlara öneri şeklinde bildirilmesi açısından oldukça önemlidir. Pandemi sebebiyle saha çalışmalarımız biraz aksıyor olsa da gerekli hassasiyeti göstererek yine sportif olta balıkçılığını tanıtarak sevdirmek ve gelişmesine katkı verip olta ile balık avlamayı özendirmek üzerine çalışmalarımız her zaman olduğu gibi bu dönemde de devam edecektir.

Balık Haber: Sayın Başkan bu yıl yarışma kapsamında, Vefat eden kıymetli balıkçılar adına ödüller veriyorsunuz. Bu konudanda biraz bahsedermisiniz?

M.Serkan İNANÇ: ASOF'un kurulmasında ve sonraki faaliyetlerinde emeği geçip ebediyete intikal eden amatör ve sportif olta balıkçılığına gönül vermiş üyelerimizin anısına isimlendirdiğimiz sektörler ve mansiyon ödülleri verdik.

1-7 no.lu Sektörler Ayhan Nuri ŞİMŞEK anısına,
8-14 no.lu Sektörler Bekir ÇETİN anısına,
15-20 no.lu Sektörler Ulaş GÖRÜCÜ anısına, 
21-26 no.lu Sektörler Ayhan TEMİZ anısına yarışarak mansiyon ödülleri verildi.
Ayrıca ebediyete intikal etmiş üyelerimizin anısına Çam Ağacı dikimi gerçekleştirdik.

Balık Haber: Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı? 
M. Serkan İNANÇ: Balık Haber'e çok teşekkür ediyoruz. Son yıllarda hızla yükselen bir grafikle sürekli yanımızda. Doğa severlerin, olta balıkçılarının daima yanında ve sorunlarını kamuoyuyla paylaşıyor. İlgili kurumlara iletmeye çalışıyor. Bu konudan dolayı hepinize ASOF Yönetimi olarak çok teşekkür ediyoruz. Sağ olun. 

Balık Haber: Biz teşekkür ederiz Sayın Başkan. 

Röportaj: Özden AYDIN ŞİMŞEK
Gölköy - Bolu

 

ASOF Carp Turkey 2021 Sazan Yakalama Yarışması Foto-Galeri için TIKLAYINIZ.