İstanbul
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2498.1
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63944.016$

Mivardi Türkiye Takımı Dünya Şampiyonası Yolunda

28 Aralık, 2021, Salı 03:12Özden AYDIN ŞİMŞEK
Mivardi Türkiye Takımı Dünya Şampiyonası Yolunda

Macaristan'da düzenlenecek olan, “IBCC International Balaton Carp Cup” Sazan Balığı Yakalama Yarışmasına, "Mivardi Türkiye" takımı olarak katılmaya hak kazandınız. Uluslararası ve saygın bir yarışmada ülkemizi temsil edeceğiniz için hepinizi ayrı ayrı tebrik ederiz. Sizleri tanıyabilir miyiz?

Öncelikle Özden Hanım size ve nezdinizde Balık Haber'e ilginizden dolayı çok teşekkür ederiz. Takımımız 4 kişiden oluşmaktadır.

Hasan İbrahim MANAV : Mivardi Türkiye Takım Kaptanı ve İş İnsanı. 2018 yılında Romanya Saruleşti International Carp Cup, 2019 ve 2020 yıllarında IBCC International Balaton Carp Cup yarışmalarında ülkemizi temsil etti.

Olcay AKICI : Devlet Memuru, Askeri Personel. Bot ve kepçe kullanımında oldukça yetenekli ve yılmaz bir savaşçıdır.

Özkan SADULLAH : AVARA Av Malzemeleri Mivardi Türkiye mağazasında çalışıyor. Beden Eğitimi Öğretmeni. Boili, yem uzmanı. Bot, sonar kullanmanın yanı sıra iyi bir strateji uzmanı, tam bir profesördür. Bu yıl ilk defa yarışmaya katılacak.

Emin KARAKUŞ : Emekli öğretmen. Takım kural gereği maksimum 3 kişiden oluşuyor fakat 4. kişiye runner olarak izin veriliyor. Geri plan organizasyon, yemek, dinlenme, moral motivasyon, koordinasyon konusunda denge unsurudur.

IBCC Balaton'a katılacak takımımız haricinde bir takımımız daha var.

Onları da size tanıtmak isterim.

Şendoğan EREN : 2019 ve 2020 yıllarında  2 yıl üst üste IBCC Balaton yarışmasına katılmıştır.

Ünal ZORBA : Emekli Asker, AVARA Firmasının ortağı ve Müdürü. 2018 yılında Romanya’da düzenlenen Saruleşti International Carp Cup ve 2020 yılındaki IBCC Balaton yarışmasına katılmıştır.

Sevdin ÇELİK : Tekniker

Samet KOYUNBAKAN : Mali Müşavir

Serdar SOYASLAN : Tekniker

Takımınızı oluştururken dikkat ettiğiniz en temel özellikler nelerdir?

Tabii ki bizim takımımızın birinci önceliği insan olmamız. Vicdanlı, insana ve doğaya saygılı, çalışkan, dürüst vazgeçmeyen ama bilgiyi de bilgisizliği de hazmetmeyi bilen paylaşımcı, eşit ve adil olunması önceliktir. 

IBCC Balaton'a katılabilme şartları nelerdir?

Dünya çapında bir yarışma olduğu için diğer ülkelerden katılan yarışmacılara göre daha kolay katılabildik ve şanslıydık. Ya da biz MİVARDİ adı ile katıldığımız için pek zorluk yaşamadık. 

Katılım kriterleri arasında;

18 yaşından büyük olmak

Federasyon ya da dernek üyesi olmak (sportif olta balıkçılığı belgesi)

Ülke kotasının olması ve dolmaması gerekli

Gerekli ekipmanların (yarışma tüzüğünde belirtilen ekipmanların) tam ve eksiksiz olması gerekmektedir.

Yarışma kayıt ücretinin ödenmesi gerekir.

İnternet üzerinden kayıt ve kabulden sonra, yarışma başlama tarihinden 1 gün önce yarışma merkezinde olup ekipman kontrolü ve protokol imzalandıktan sonra tam kabul edilmiş oluyorsunuz.

Türkiye'de en son ASOF Federasyonunun düzenlemiş olduğu ASOF Carp Turkey’e katıldınız. Gayet başarılı bir şekilde yarıştınız. Türkiye’de ve Yurtdışında başka hangi yarışmalara katıldınız?

- 2018 yılı Mayıs ayında Romanya’da düzenlenen Saruleşti International Sazan Balığı Yakalama Yarışmasına,

- 2019 yılında Macaristan’da düzenlenen, IBCC International Balaton Carp Cup yarışmasına,

- 2020 yılında MacaristanIBCC International Balaton Carp Cup Yarışmasına,

- 2021 yılında Bolu-Gölköy ASOF Carp Turkey yarışmalarına katıldık.

Yurt içerisinde de birçok defa Federasyon ve derneklerimizin düzenlediği yarışmalara bazen 1 takım ile bazen de 2 takım ile katılım sağladık.

IBCC Balaton' a daha önce de katıldınız. 2022 yılı için özel bir hazırlık ve strateji planınız var mı?

Tabiki var. Sürekli takımımızla istişare ve toplantılar yapıyoruz. İlk hedefimiz güzel bir kura çekip, önceki yıllardaki tecrübelerimizden faydalanarak nasibimize de inanıp güzel ve başarılı bir yarışma çıkartmak istiyoruz. 

Balaton’da balık tutmak sorun değil, kurada çekeceğiniz yer, kullanacağınız ekipman, doğa ve göl şartları ile savaşabilmek çok önemlidir. Diğer yılların aksine bu yıl kendi yaptığımız yemleri de denemek istiyoruz. Önceki yıllarda yem kısıtlaması yoktu ancak bu yıl ASOF  yarışmasında da olduğu gibi kota koyulmuş ve 100 kg. sınırı getirilmiştir. Biz MİVARDİ’nin uluslararası markası olan RAPİD boili yemini kullanıyoruz. RAPİD aynı zamanda sponsorumuzdur. Tabi şimdi bu kısıtlama durumu bizi biraz düşündürüyor ne kadar ve nasıl kullanacağımıza takım olarak karar vereceğiz.

Yarışma ve kamp ekipmanlarınız çok fazla ve 1700 km. mesafe söz konusu… Nasıl bir yolculuk planlıyorsunuz?

Ekipmanlarımız çok fazla olduğu için mecburen karayolu ile gitmek zorundayız. Allah’tan bir mani olmazsa, Transporter aracımızla, 21 Nisan 2022 Perşembe sabahı Kapıkule’den çıkış yapacağız. Sırbistan üzerinden Macaristan'a geçip 21-22 ye bağlayan gece Macaristan’da Otelde konaklayıp 22 Nisan sabahı yola çıkıp, Balaton'a ulaşmayı planladık.

Yarışma merkezi olan Hotel Clup Tihany'de şimdiden bir bungalov ev rezervasyonu yaptırdık. Kontrol ve kayıt tamamlandıktan sonra burada dinleneceğiz.

Nisan’ın 23'ünde Tören yürüyüşü (250 takım oluyor genelde) toplu foto, kura çekiminin ardından diğer takımlarla tanışma ve akşam yemeğine geçilmesi planlanıyor.

24'ü sabahı da yarışacağımız sektöre hareket edilerek saat 12:00 itibariyle yarışma başlayacak.

Sazan avı malzemelerinin özel ve pahalı olduğunu biliyoruz. Takım olarak sponsorunuz var mı? Bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?

Maalesef çok pahalı bir spor. Aslında pahalı olması malzemelerin özelliğinden değil, ithal malzeme olmalarından yani hem döviz kuru hem ilave gümrük vergilerinden kaynaklanmaktadır.

Biz AVARA av malzemeleri MİVARDİ Türkiye olarak,ülkemize NASH, GARDER, MECANICA, ENTERPRISE  gibi bir çok markayı ithal ederek getirip satmaktayız.

MİVARDİ bizim yem sponsorumuz. Bunun dışındaki tüm masraflarımızı Takım Kaptanımız Hasan İbrahim Manav karşılamaktadır.

Ülkemizde de üst düzey Sazan Balığı Yakalama Yarışmaları düzenlenmektedir. Yurtdışındaki yarışmalarla karşılaştırdığınızda arada fark var mı?

Evet Ülkemizde de kaliteli Dünya standartlarında yarışmalar düzenlenmektedir. Takip edip en az 1 takımla katılmaya çalışıyoruz. En son ASOF'un yarışmasına katılma şansına sahip olduk. Çok başarılı bir yarışmaydı. Bu arada söylemeden geçemeyeceğimiz Bursa da üyesi olduğumuz, Mcc-Der Çerkeşli Yarışması da oldukça başarılı bulduğumuz bir yarışmadır.

Gönül ister ki, Federasyonlarımız Uluslararası yarışmalara gözlemci gönderme imkanı olsa oradaki uygulamaları ülkemizde de uygulama fırsatı elde ederek daha güzel sonuçlar ortaya çıkarılabilir. Tabi bizim Ülkemizde öncelikle korunaklı büyük özel av sahalarına ivedilikle ihtiyaç var.

Ülkemizdeki yasadışı avcılık konusunda ne düşünüyorsunuz? Sportif balıkçı olarak bu durum sizleri nasıl etkiliyor?

Özellikle yasadışı avcılık için çok kızgın ve çaresiziz. Bunu yapan kişiler hem kendi geleceklerine hem de çocuklarının geleceklerine darbe vuruyorlar. Federasyon ve Derneklerin yasadışı avcılarla mücadele ettiklerini memnuniyetle izlemekteyiz. Fakat onlarında çaresiz kaldıklarını biliyoruz. Devlet yetkililerimizin bu konuya çok ciddi eğilmesi ve sulak alanlarımızı ve balıklarımızı korumaları şart. Bu olumsuz durum Sportif balıkçılar olarak bizleri gerçekten çok etkiliyor. Balıklarımızın bu kişiler tarafından yok edilmesi bizleri derinden üzmektedir.

Sportif Balıkçılıkta arzu edilen ve hedeflenen daima büyük balık yakalamaktır. Sizce ülkemizdeki balık popülasyonu ne durumdadır? Sizin bu konuda öneri ve düşünceleriniz nelerdir?

Evet trofe diye adlandırdığımız kimine göre 10+ kimine göre 15+ ve daha üstü balıklar. Sizin de dediğiniz gibi tüm sportif olta balıkçılarının hayali en büyük trofeyi yakalamaktır. Ama maalesef ülkemizde henüz sportif balıkçılık anlayışı tam anlamıyla gelişmediği için Avrupa'daki gibi 30-40 kilogramlık trofe dediğimiz balıkları yakalama şansımız yok. Bu durum Devletimiz, Federasyonlarımız ve Derneklerimizin iş birliği ile tamamen resmi olarak yetkilendirerek, Tatlı sularımızda Yetiştiricilikten korumaya kadar sert kanunlar hazırlanıp uygulanarak düzelebilir. Bilinmelidir ki; esas olan, gelecek nesillere sportif olta balıkçılığının sürdürülebilir bir yaşam döngüsü olduğunu aşılayabilmektir.

Sazan avcılığı sabır isteyen ve ön hazırlığı olan bir spordur. Siz nasıl hazırlanıyorsunuz? Mesela; hazır yem mi kullanıyorsunuz yoksa özel bir tarifiniz var mı? 

Evet gerçekten sabır gerektiren bir spor ama bu sporu sevince o sabrı da gösteriyor insan. Eskiden hazır boili ve sahte yem tabir edilen yemler kullanırdık ancak 1 yılı aşkın süredir takımdaki Özkan arkadaşımız bizim boili ve tüm popup yemlerimizi kendisi üretiyor. Yurt dışından makine ve hammadde getirerek çok güzel yemler yapıyoruz ve sadece kendi yemlerimizi kullanıyoruz.

Dünya üzerinde sportif sazan avcılığı sporunu yapan kadın balıkçıların çok olduğunu görmekteyiz. Fakat ülkemizde bu durum arzu edilen ilgiyi görmemektedir. Sizce sebebi nedir?

Bu konu gerçekten çok önemli… Bir düşünün kadının elinin değmesiyle güzelleşmeyen bir yaşam alanı gördünüz mü? Ülkemizdeki en büyük etken bizce saygı. Birbirimize saygı duymayı öğrendiğimizde ve onlara ihtiyaç duydukları alanları sağladığımızda eminim ki bu sporu en az erkek sporcular kadar iyi yapacaklardır ki en güzel örnek Şampiyon bir kadın balıkçı olarak sizsiniz Özden Hanım. 

Ülkemizde özel avlak alanları bulunmamaktadır. Bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?

Bu soruya kaptanımız Hasan İbrahim Bey cevap versin çünkü özel avlak alanı onun hayali.

Hasan İbrahim Manav : Benim en büyük hayalim bir gün özel avlak sahibi olabilmek. Bu konuda proje çalışmaları da yapmaktayım. Tamamen Sportif olta balıkçılığının yapıldığı, hatta biraz önce konuştuğumuz konu üzerine kadın olta balıkçılarının da gelerek, her türlü temel ve sosyal ihtiyaçlarının karşılandığı, rahatça balık tutabildiği avlak alanı oluşturabilmek tek hayalim.

Ülkemizdeki mevzuatın bir an evvel değiştirilerek Özel Avlak yapılabilmesinin önü açılmalıdır.

Sportif olta balıkçıları olarak yakalamak istediğiniz bir balık veya bir hayaliniz var mı?

Trofe olarak adlandırdığımız 30 kg. üstü bir sazan yakalamak istiyoruz. Bu aynalı veya pullu sazan olabilir fark etmez. Tabiki bugünkü konunun üzerine şimdiki tek amacımız ve hayalimiz IBCC Balaton yarışmasında şampiyon olup Türk Bayrağını dalgalandırmak.

Bu arada bahsetmeden geçemeyeceğiz… 2018 yılında katılmış olduğumuz Romanya’da düzenlenen Saruleşti International Sazan Yakalama yarışmasında literatürde “Ekselans” diye adlandırılan

Black Amur yakalamak nasip oldu. Şu ana kadar uluslararası balık yakalama yarışmalarına katılan Türk takımlarından sadece biz bu balığı yakalama şansına sahip olduk.

Özden Hanım, sizin de büyük bir hayaliniz olduğunu biliyoruz. “Arapamia” Umarım en kısa sürede bu hayalinizi gerçekleştirirsiniz, buna yürekten inanıyoruz.

Sizler gibi Yurtdışında yarışmalara katılıp Ülkemizi temsil etmek isteyen Sportif Olta Balıkçılarımıza tavsiyeleriniz nelerdir? Tecrübelerinizi onlarla paylaşmayı düşünür müsünüz?

Ülkemizde bizden daha tecrübeli sportif olta balıkçıları ve takımlar var. Burada konu hep konuştuğumuz üzere çok pahalı bir spor olmasının yanı sıra yurt dışı yarışmaları da çok masraflı olmaktadır. Ama inansınlar ki yıl içerisinde sezonda Türkiye içerisindeki göllere giderken yaptıkları harcamaları yapmayıp biriktirerek yurt dışında bir yarışmaya katılabilirler.

Ülkemizde, Avrupa’da büyük balıkçı diye adlandırılan çok balıkçıdan daha iyi ve bilgili balıkçı arkadaşlarımız mevcut. Sadece istemek, bütçe ayırmak, planlamak ve uygulamak gerekiyor.

Tecrübelerimizi paylaşma konusuna gelince… Edindiğimiz tüm tecrübeleri her zaman, her arkadaşımızla elimizden geldiğince, bilgimiz yettiği kadarıyla büyük bir zevkle paylaşmaya hazırız.

Özden Hanım, özellikle size ve nezdinizde Balık Haber'e sportif olta balıkçılığına vermiş olduğunuz değer göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkürü bir borç biliyoruz.

Sizlerin desteği ile sportif olta balıkçılığı yapan insanların sıradan olmadıklarını hemen hemen tamamının sosyal ve kültürel olarak iyi konum ve mevkilerde olduklarını, bu sporu sürdürülebilir bir yaşam döngüsü sağlayabilmek adına sadece kendileri için değil tüm insanlık için geliştirmeye çalıştıklarını ve gelecek nesillere miras olarak hazırladıklarını öğrenmiş olacaklardır.

Balık Haber olarak IBCC International Balaton Carp Cup Yarışmasında Mivardi Türkiye Takımına başarılar diler, röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Balık Haber daima sizlerle… Rastgelsin…

Röportaj : Özden AYDIN ŞİMŞEK