İstanbul
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.38
  • EURO
    34.79
  • ALTIN
    2439.6
  • BIST
    10082.77
  • BTC
    62858.72$
Seafood Expo Eurasia

Yeni Yayın “Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Teknoloji Kullanımı ve Çevresel Etkileri”


Yeni Yayın “Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Teknoloji Kullanımı ve Çevresel Etkileri”
Ülkemizde hızla büyüyen ve gelişen ve 2 milyar dolarlık ihracat hedefine koşan su ürünleri yetiştiriciliği sektörüne ışık tutacak eserler de raflarda yerini almaya devam ediyor.

Uzun ve özverili araştırmaların sonucunda kaleme alınan ve Prof. Dr. Suat DİKEL ve Doç. Dr. İbrahim DEMİRKALE’nin editörlüğünü üstlendiği “Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Teknoloji Kullanımı ve Çevresel Etkileri” kitabı yayınlandı.

Kitabın yazarları arasında; Prof. Dr. Suat DİKEL, Doç. Dr. İbrahim DEMİRKALE, Öğr. Gör. Dr. Zeynep ERÇEN, Öğr. Gör. Dr. Ilgın ÖZŞAHİNOĞLU, Arş. Gör. Dr. Miray ETYEMEZ BÜYÜKDEVECİ, Dr. Şefik Surhan TABAKOĞLU, Öğr. Gör. Dr. Celal ERBAŞ, Çiğdem DİKEL, Bedrettin DUMAN, Serdar YILDIRIM gibi başarılı akademisyenler ve araştırmacılar yer almakta.

İksad Yayınevi tarafından basılan “Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Teknoloji Kullanımı ve Çevresel Etkileri” kitabı su ürünleri yetiştiriciliğinin geleceği için aydınlatıcı ve düşündürücü bir rehber olmayı vaat ediyor. 

 

ÖNSÖZ

Uçsuz bucaksız, parıldayan bir denizin kıyısında durduğunuzu, güneşin altın ışınlarının denizin yüzeyinde dans ettiğini ve bu dingin dış cephenin altında hayatla dolu, hareketli bir dünyanın olduğunu hayal edin. Yüzyıllar boyunca, su ekosistemleri insanlığa en kaliteli deniz ürünleri lezzetlerinden evlerimizi süsleyen süs balıklarının yetiştirilmesine kadar zengin bir besin kaynağı sağladı. Bu su alanlarıyla olan bağımız çok eski ve kalıcıdır ancak şu anda bir dönüşüm çağıyla karşı karşıyayız.

Su ürünleri yetiştiriciliği endüstrisinde inovasyon ve sürdürülebilirliğin kalbine sürükleyici bir yolculuk olan " Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Teknoloji Kullanımı ve Çevresel Etkileri’ne hoş geldiniz. Bu sayfalarda bilim, teknoloji ve ekolojik bilincin birleşiminin su ürünleri yetiştiriciliğinin öyküsünü nasıl yeniden yazdığını keşfedeceğiniz, uzmanların ve öncülerin rehberliğinde büyüleyici bir yolculuğa çıkacaksınız.

Önümüzdeki bölümlerde, su ürünleri yetiştiriciliğindeki en son gelişmeleri ortaya çıkarmak için bilginin derinliklerine ineceğiz. Bu ilerlemeler yalnızca bilimsel kilometre taşları değildir; bunlar, su ürünleri yetiştiriciliğinin daha verimli, sürdürülebilir ve çevreye duyarlı bir uygulamaya dönüştüğü yeni bir çağın temel taşlarıdır.

Keşfimizin temel taşlarından biri hassas su ürünleri yetiştiriciliği sistemleri dünyası olacaktır. Yapay zekânın balık sağlığını ve büyümesini her açıdan izlediği, verimi en üst düzeye çıkarırken israfı en aza indirecek koşulları optimize ettiği çiftlikleri hayal edin. Bu sistemler aralıksız inovasyonun ürünüdür ve su ürünleri yetiştiriciliğinin doğa pahasına değil, doğayla uyum içinde çalıştığı bir gelecek vaat etmektedir.

Daha fazla girişimde bulundukça, modern su ürünleri yetiştiriciliği uygulamalarının ayrılmaz bir parçası olan etik hususları derinlemesine inceleyeceğiz. Sudaki yaşamın insani muamelesinden su kaynaklarının sorumlu yönetimine kadar, sürdürülebilirlik, koruma ve hayvan refahı hakkındaki kritik soruları ele alarak son gelişmelerin ahlaki pusulamızla nasıl uyumlu olduğunu keşfedeceğiz.

Ancak bu yeniliklerin etkisi su ürünleri yetiştiriciliği tesislerinin sınırlarının çok ötesine uzanıyor. Gıda güvenliği sorunlarının ele alınmasından ekonomik büyümenin desteklenmesine kadar bu ilerlemelerin küresel önemini ortaya çıkaracağız. Çevresel sürdürülebilirliğin çok önemli olduğu bir çağda, su ürünleri yetiştiriciliği sektörü, beslenmeye ve korunmaya ihtiyaç duyan bir gezegen için ölçeklenebilir çözümler sunan bir umut ışığı olarak duruyor.

Bu nedenle, ister deneyimli bir su ürünleri yetiştiricisi, ister öğrenmeye istekli meraklı bir öğrenci, ister sadece su altı dünyasının gizemlerine kapılan bir birey olun, "Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Teknoloji Kullanımı ve Çevresel Etkileri"size su ürünleri yetiştiriciliğinin geleceği için aydınlatıcı ve düşündürücü bir rehber olmayı vaat ediyor. Su ve yaşamla olan ilişkimizi yeniden şekillendiren mavi devrimin derinliklerine dalarken bize katılın. Birlikte bu keşfedilmemiş sularda yol alacağız ve yüzeyin altında yatan vaat ve potansiyeli ortaya çıkaracağız.

Prof. Dr. Suat DİKEL,  Doç. Dr. İbrahim DEMİRKALE

 

 

İÇİNDEKİLER

ÖNSÖZ VE PREFACE……………………………………..………..1

BÖLÜM 1

Endüstriyel Akvakültürde Mekanizasyonun Vazgeçilmez Gerekliliği

Prof. Dr. Suat DİKEL…………………………………………………………5

BÖLÜM 2

Balık Patojenlerine Karşı Tedavi Amaçlı Uygulanan Medikamentlerin Çevre İle Etkileşimi

Doç. Dr. İbrahim DEMİRKALE………………………...…………………..23

BÖLÜM 3

Sürdürülebilir Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Nanoteknolojik Gelişmeler

Öğr. Gör. Dr. Zeynep ERÇEN……………………………………………....49

BÖLÜM 4

Su ürünleri Yetiştiriciliğinde Yem Katkı Maddesi Olarak Denizel Doğal Ürünlerin Kullanım Potansiyeli ve Geleceği

Çiğdem DİKEL…………………………………………………………..…..69

BÖLÜM 5

İnorganik Nanopartiküllerin Su Ürünleri Hastalıklarına Karşı Profilaktif Uygulamaları"

Arş. Gör. Dr. Miray ETYEMEZ BÜYÜKDEVECİ………………………....89

BÖLÜM 6

Makroalg Yetiştiriciliği Ve Kullanım Alanları

Mehmet Bedrettin DUMAN……………………………………...…….…105

BÖLÜM 7

Su Ürünleri Üretiminde Ölçüm Takip Ve Kayıt Sistemleri

Bülent Serdar YILDIRIM…………………………………………...……..137

BÖLÜM 8

Su Ürünleri Beslemede Nano-Partikül Maddelerin Kullanımı

Öğr. Gör. Dr. Ilgın ÖZŞAHİNOĞLU……………………………………...157

BÖLÜM 9

Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İnsansız Sistem Teknolojilerinin (Drone) Kullanımı

Dr. Şefik Surhan TABAKOĞLU – Öğr. Gör. Dr. Celal ERBAŞ……..…...169

BÖLÜM 10

Yakın Gelecekte Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Gıda Güvenliğine Katkılarının Ekonomik Analizi

Öğr. Gör. Dr. Ilgın ÖZŞAHİNOĞLU……………………………...………193

BÖLÜM 11

Su Ürünleri Üretiminde Karbon Ayak İzi

Öğr. Gör. Dr. Celal ERBAŞ…………………………………………..……207

 

 

Kaynak: Balık Haber Merkezi

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!