İstanbul
27 Eylül, 2023, Çarşamba
  • DOLAR
    27.30
  • EURO
    28.85
  • ALTIN
    1664.0
  • BIST
    8240.45
  • BTC
    26242.888$

Şabut Balığının Efendileri Takoran’da Yarışacak


Şabut Balığının Efendileri Takoran’da Yarışacak
Her sene Siverek Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen “Uluslararası Takoran Kültür ve Doğa Festivali” kapsamında organize edilmekte olan “Uluslararası Fırat Turnası & Şabut Balığı Yakalama Yarışması” için geri sayım başladı.

Atatürk Barajı Takoran Vadisi Siverek’te yapılacak olan Uluslararası Fırat Turnası & Şabut Balığı Yakalama Yarışması’na katılım koşulları açıklandı. Bot ve kıyı olmak üzere iki kategorinin yer aldığı ve Spin (At-Çek) yöntemi ile yürütülecek olan yarışmada toplamda 90.000 TL nakit ödülü ile sürpriz hediyeler yer alacak.

Bu yıl, 12. etkinliğe ev sahipliği yapacak olan Şanlıurfa Sportif Olta Balıkçılığı Sucul Hayatı Koruma Derneği (ŞASOBDER) tarafından yapılan açıklamada “Uluslararası Takoran Kültür ve Doğa Festivali” kapsamında 22-23-24 Eylül 2023 tarihlerinde oldukça geniş etkinlikler zincirinden biri olan “Fırat Turnası & Şabut Balığı Yakalama Yarışması’nın” büyük bir ilgi ile takip edilerek, ülkemizin önde gelen amatör olta balıkçılarının kardeşçe yarıştıkları belirtildi. Yapılan açıklamada, tutulan balıkların sürdürülebilir balıkçılık esasları çerçevesinde yakala-bırak disiplini ile suya tekrar iade edildiği belirtildi.

ŞASOBDER Derneği'nin bağlı olduğu Avrasya Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Bal, Balık Haber’e yaptığı açıklamada, etkinliğin her yıl bir önceki yıla göre daha yüksek heyecan ve katılımla gerçekleştirilerek artık geleneksel hale geldiğini, başta gençler olmak üzere halkın kaynaşarak balıkçılığa olan ilgisinin arttığını, dostluk ve kardeşliğin pekişerek, doğada daha kaliteli zaman geçirmeye vesile olmasının bu etkinliği düzenlemelerindeki motivasyonu arttırdığını ifade etti. Ana amaçlarının başta gençler olmak üzere, halkımızı bilinçli ve sorumlu amatör balıkçılığa yönlendirmek olduğunu sözlerine ekleyen İlhan Bal, etkinliğin ana sponsoru olan Siverek Belediyesi başta olmak üzere, sponsor ve destek olan kişi ve kuruluşlara teşekkür ederek sözlerini noktaladı.

Balık Haber Merkezi

 

SİVEREK 3. ULUSLARARASI 5. GELENEKSEL TAKORAN KÜLTÜR VE DOĞA FESTİVALİ PROGRAMI

1.GÜN 22 EYLÜL 2023 CUMA

SAAT:13:00-17:00

ETKİNLİK ALANINA YERLEŞME (RECEP TAYYİP ERDOĞAN MESİRE ALANI)

SAAT: 17:00-17:30

AÇILIŞ KONUŞMASI

SAAT: 17:00-21:00

SPORTİF OLTA BALIKÇILIĞI YARIŞMASI İÇİN KURA ÇEKİMİ, ÇİP DAĞITIMI

SAAT: 21:00 – 22:00

FOLKLOR GÖSTERİSİ

2. GÜN 23 EYLÜL 2023 CUMARTESİ

SAAT:03:30-12:00

ŞABUT VE TURNA BALIĞI YAKALAMA YARIŞMASINA KATILACAK OLAN YARIŞMACILARIN YARIŞMA ALANINA BIRAKILMASI

SAAT: 13:00-16:00

ETKİNLİK ŞÖLENİ (SÜRPRİZ YARIŞMALAR)

SAAT: 14:00

HARRAN ÜNİVERSİTESİ KÜREK TAKIMI

SAAT:16:00-18:00

DOĞA YÜRÜYÜŞÜ

SAAT:17:00-18:00

KANO YARIŞMASI

SAAT:17:00-18:00

UÇURTMA ETKİNLİĞİ VE DİLEK BALONU GÖSTERİSİ

SAAT: 20:00-22:00

GÖKYÜZÜ GÖZLEM ŞENLİĞİ VE SIRA GECESİ MÜZİK ŞÖLENİ

3. GÜN 24 EYLÜL 2023 PAZAR

SAAT: 03:30-12:00

ŞABUT VE TURNA BALIĞI YAKALAMA YARIŞMASINA KATILACAK OLAN YARIŞMACILARIN YARIŞMA ALANINA BIRAKILMASI

SAAT: 10:00

BİSİKLET YARIŞMASI

SAAT: 13:00-14:00

BALIK TUTMA YARIŞMA SONUCUNUN BELİRLENMESİ

SAAT: 14:00-16:00

PROTOKOL KONUŞMASI, ÖDÜL TÖRENİ VE ETKİNLİK KAPANIŞI

YER: RECEP TAYYİP ERDOĞAN MESİRE ALANI

 

ŞASOBDER | ŞANLIURFA SPORTİF OLTA BALIKÇILIĞI SUCUL HAYATI KORUMA DERNEĞİ
12. ULUSLARARASI FIRAT TURNASI & ŞABUT BALIĞI YAKALAMA YARIŞMASI
YARIŞMA ŞARTNAMESİ

 

Tarih : 22-23-24 Eylül 2023
Yer :  Atatürk Barajı
Kamp Alanı : Takoran Vadisi – Siverek | ŞANLIRUFA

 

YARIŞMANIN AMACI

 ŞASOBDER | ŞANLIURFA SPORTİF OLTA BALIKÇILIĞI SUCUL HAYATI KORUMA DERNEĞİ tarafından SİVEREK BELEDİYESİ'nin ev sahipliğinde ŞANLIURFA ve ADIYAMAN İlleri sınırlarında bulunan ATATÜRK Barajı'nda düzenlenecek olan 12. ULUSLARARASI FIRAT TURNASI ve ŞABUT BALIĞI YAKALAMA YARIŞMASI'nın amacı Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığını tanıtarak, sevdirmek ve gelişmesine katkı sağlamak, olta ile balık avına özendirmek; çok balık tutmanın ötesinde gerek katılımcılar gerek ulusal ve sosyal medya aracılığı ile doğa ve çevre bilinci ve farkındalığı yaratarak sürdürülebilir balıkçılık ve sürdürülebilir çevre ile geleceğimizi korumak ve toplumsal farkındalık yaratarak bireylerin sadece kendi nesilleri için değil gelecek nesiller için de özenli olmalarını sağlamaktır.

1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ve 5/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ kuralları çerçevesinde yapılacak olan bu yarışmada dereceye girenlere çeşitli ödüller verilecektir. ŞASOBDER | ŞANLIURFA SPORTİF OLTA BALIKÇILIĞI SUCUL HAYATI KORUMA DERNEĞİ’nin bu yarışma için belirtilen tüm kurallarda ve ödüllerde değişiklik yapma hakkı vardır ve saklıdır.
 

YARIŞMA KURALLARI

A) Genel Kurallar

1. Avlanma yöntemi olarak sadece “spin olta” balıkçılığına izin verilmektedir. Bot ve kara kategorisinde ikişerli badiler olacaktır. Olta avcılığına uygun takımlarla maksimum 2 iğneli asist olmak şartıyla her türlü silikon, jig yemi, rapala kullanımı serbesttir. İğne boyutunda ve şeklinde bir sınırlama yoktur ister üçlü iğne, ister double iğne veya single asist kullanılabilir. Bırakma veya paragat yöntemi ile avlanmaya kesinlikle izin verilmemektedir.

2. Her takım yakaladığı ve ölçüye sunduğu balık cinslerini bilmek ve yarışma esnasında hakem komitesini doğru bilgilendirmek durumundadır.

3. Oltaların sudan çekilmesi zamanı, yarışma öncesi organizasyon komitesince ilan edilecektir. Hava ve Balık durumuna göre yarışma esnasında hakem heyeti tarafından oltaların sudan çekilme zamanı değiştirilebilir.

4. Yarışmaya kayıtlı yarışmacı dışında bot veya karada başkası tarafından avlanıldığının tespiti durumunda takım yarışmadan men edilecektir.

5. Yarışmacılar, özel şekilde bildirmeye gerek duymadan, 5/2 Tebliğ ve turnuva hedef türleri ve kuralları kapsamı dışındaki balık adet, ağırlık ve türleri geri salmak mecburiyetindedir.

6. Dereceye girebilecek takımlardan tutulan balıkların; mevcut kurallara uygun olarak, yarışma bölgesinde ve balığı ölçüye sunan takım tarafından tutulduğunu belirgin ve açıkça gösteren tarihli Video kaydı istenecektir. (Videolar son ölçü saatinde uygun formatta hakem heyetine teslim edilmelidir.)

7. Yarışma süresince tutulan balıkların sadece 50 cm ve üzeri ŞABUT ve FIRAT TURNASI dereceye tabii olacaktır. Diğer balıklar dereceye tabii değildir.

B) Av Takımları

1. Balığın tekneye alınması için kepçe kullanılmalıdır. Harpoon/Mızrak, Kakıç ve Zıpkın kullanımı yasaktır.

2. Geri salınacak diğer türler sudan çıkarıldı ise hızla suya geri iade edilmeli ve canlandırma için balığın solungaçlarından yeterince su geçecek şekilde ileri – geri hareketi sağlanmalıdır.

C) Yarışmacılar

1. Her takımda mutlaka organizasyon komitesi ve hakem heyeti ile iletişimi sağlayacak bir takım lideri bulunacaktır.

2. Turnuva başladıktan sonra takım değişikliği kabul edilmeyecektir. Tekne veya bot arızası vb. gibi durumlarda organizasyon komitesinin kararı ile sadece tutulan balıklar dereceye dahil edilecektir.

3. Yarışmacılar yarışma süresi boyunca kendilerine verilen bileklik veya yaka kartını takmak zorundadırlar.

D) Bot Ekipleri

1. Yarışma süresince tüm botlar ve ekipler kendileriyle ile ilgili tüm emniyet, güvenlik ve sağlık önlemlerini almak, azami dikkat göstermek zorundadır. Start anında aşırı hız ve teknelerin bir birine aşırı yanaşmasından kaçınılmalıdır. Bu yarışma kesinlikle bir sürat yarışı değildir. Olası bir acil durumda, her tekne acil durumu bildirmek ve imkânları nispetinde kendi bot ve ekibini riske almadan elinden gelen her türlü yardımı yapmakla mükelleftir.

2. Her bot ekibi iki kişilik badiler olup mutlaka can yeleklerinin ve düdüklerinin olması zorunludur. Can yeleği eksik veya olmayan bot yarışmadan men edilecektir. Suya açılma o gün balık avlanma veya avlanmama kararı her botun kaptanında ve bireysel olarak katılımcılara aittir.

3. Bot ve can güvenliği katılımcıların sorumluluğundadır.

4. Hakem botları haricinde, avlanma saatleri süresince zorunlu durumlar dışında ( arıza ,v.s ) botların birbirlerine 100 metreden fazla yanaşmaları yasaktır.

5. Sahil Güvenlik gibi yerel otoriteler ve resmi merciler ile doğabilecek herhangi bir ihtilaftan dolayı çıkabilecek durumlar her bot veya teknenin kendi sorumluluğundadır.

6. Sonar cihazı kullanımı serbesttir. Su altı kamera kullanımı yasaktır. Kural ihlali yapan takım diskalifiye edilecektir.

E) İletişim

1. Yakalanan ya da suya iade edilen balıkların video ile ispatı istendiği için;

İki kişi yarışmacı olan yardımcısı olmayan takımların balık yakalandığında ekip arkadaşının videosunu çekmek zorunluluğu vardır. Ancak takım kendiliğinden çekim yapabilecek (go- pro vb) donanıma sahipse herhangi bir sorun yoktur. Hakem heyeti olarak video ispatı olmayan balıklar puanlama dışıdır.

 

F) Avlanma Bölgesi

1. Avlanma bölgesi yarışma öncesi ilan edilecek olup, belirlenen saha dışında avcılık kesinlikle yasaktır.
 

 G)İtirazlar ve Kuralları

1. Her takım kaptanı tespit ettiği kural ihlalini hakem heyetine bildirmekle sorumludur.

2. Ölçüm işlemi yarışmacılar önünde ve hakemler tarafından yapıldığından ölçü itirazları ancak ölçü esnasında kabul edilecektir.

3. Diğer takımların yarışma davranışları ve yarışmaya ilişkin diğer konular ile ilgili itirazlar tespit anında hakemlere bildirilmeli.

4. İtirazlar yarışma hakemleri tarafından değerlendirilir ve karara bağlanır, karar nihaidir.

H) İptal ve Değişiklik

1. Organizasyon komitesi ŞASOBDER facebook sayfamızda yayınlamak şartı ile yarışma tarihleri ve de avlanma günleri sayısı hava muhalefeti veya öngörülemeyen mücbir sebeplerden dolayı değiştirilebilir, turnuva 1 güne düşürebilir veya tamamen iptal edebilir.

2. Hava muhalefeti veya mücbir sebeplerden ötürü planlanan etkinliğin gerçekleşemediği durumda yemek ve eğlence devam edecektir.

I) Cezai Kurallar

1. Seyir/avlanma süresince ağır alkol kullanımına güvenlik açısından izin verilmemektedir.

2. 5/2 Tebliğ dışında balık avı yapan yarışmacılar diskalifiye edilecektir.

İ) Ödül Kategorisi

1. En büyük balık ödülleri boy ölçümü olarak tek balık değerlendirilir. Boy eşitliği olursa kilo baz alınacaktır.

2.  Karada 1. 2. 3. ve botta 1. 2. 3. Olacak şekilde 6 kategoride ödül verilecek. Ödül badi olan iki kişilik ekibe verilecektir. Toplamda 12 kişi ödül almış olacaktır.

3. Dereceye girebilecek balık cinsi sadece ŞABUT ve FIRAT TURNASI’dır.

4. Dereceye girebilecek en küçük balık boyu 50 cm’ dir.

DERECE TABLOSU

1- Değerlendirme sonucu KIYI Kategorisi’nde;
 

En Büyük Balık Yakalayan 1. Takıma 20.000,00 TL. ,
En Büyük Balık Yakalayan 2. Takıma 15.000,00 TL. ,
En Büyük Balık Yakalayan 3. Takıma 10.000,00 TL.

2- Değerlendirme sonucu  BOT Kategorisi’nde;

En Büyük Balık Yakalayan 1. Takıma 20.000,00 TL. ,
En Büyük Balık Yakalayan 2. Takıma 15.000,00 TL. ,
En Büyük Balık Yakalayan 3. Takıma 10.000,00 TL.  nakit para ödülü Dernek tarafından yaptırılmış özel kupa ile birlikte sponsorlar tarafından sağlanan Olta Balıkçılığı malzemeleri hediye olarak verilecektir.

Bu yarışma; T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı  Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün 29.08.2023 tarih ve 67852565-140.06-11074501 sayılı izni ile gerçekleştirilmekte olup; 5/2 Tebliğ gereği belirlenen bölgelerde “yarışma süresince yarışmacılar dışındakilerin avcılık yapması yasaktır“

ŞANLIURFA SPORTİF OLTA BALIKÇILIĞI  SUCUL HAYATI KORUMA DERNEĞİ
Yönetim Kurulu

 

 

Kaynak: Balık Haber Merkezi

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!