İstanbul
18 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.20
  • EURO
    35.11
  • ALTIN
    2500.6
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    66923.827$

“Hatay Artık Hepimizin Şahsi Meselesidir”


“Hatay Artık Hepimizin Şahsi Meselesidir”
11 şehrimizde yaşanan deprem felaketi sonrasında Hatay’a giden Balık Haber – Balık TV Yönetimi karada yaşanan ve kamuoyunun da malumu olan yıkımlarla birlikte, deniz ve sahil şeridinde yaşanan kırılma ve risklere işaret ederek özellikle İskenderun Balıkçı Barınağı’nın deprem sonrası durumunu İskenderun Balıkçı Barınağı’nda balıkçılarla birlikte gözlemledi.

Balıkçıların Deprem Sonrası Mağduriyetleri Daha da Arttı

Barınakta yer alan balıkçılarla birlikte İskenderun Balıkçı Barınağı’nda gözlemlerde bulunan Balık Haber – Balık TV Kurucusu Adnan Kasapcı, İskenderun Balıkçı Barınağı’ndaki balıkçılar Ahmet Dağ, Yusuf Demir, Mehmet Gümüş, Hasan Felemez, Ömer Turan, Mehmet Pariz ve diğer balıkçılar ile görüşerek sorunlarını özetledi.

Bu haber ile ilgili videoları 4 Mart 2023 tarihinden itibaren YoutubeBalık TV Medya” kanalından takip edebilirsiniz. 

“Balıkçı Barınağına Gemi Yanaşmamalı”

İskenderun Balıkçı Barınağı’nın sahil şeridinin tamamen dolgu alanı olması, karada yer alan bölümde 10 cm beton yer aldığı ve altının tamamen toprak olması ve ayrıca sahilin ön tarafında kaymayı önleyici tedbirlerin yer almaması sebebiyle sahil şeridinin deprem sonrası tamamen kullanılamaz duruma geldiği, oluşan yarık ve yıkımlar sonrasında buraya bir geminin yaklaşmasının mümkün olmadığını ifade eden balıkçılar, şu anda iş makineleri ile denizin dibinin daha derinleştirilmeye çalışıldığını bunun ise karada ciddi kayma ve yıkım riski taşıdığını sözlerine ekledi.

Bununla birlikte gelecek olan yardım gemilerinin İskenderun Balıkçı Barınağı’na değil, Madenli Yat Limanı’na yönlendirilmesi gerektiğinin özellikle altını çizen balıkçı Ahmet Dağ “İskenderun Balıkçı Barınağı, lojistik olarak gelecek olan yardım gemilerini taşıyabilecek durumda değil. “Eğer bu gemiler buraya gelirse öncelikle gelen gemiler zarar görecek ve deprem sonrası zaten yok olma noktasına gelen İskenderun Balıkçı Barınağı tamamen yok olacak” ifadelerini kullanarak yardım gemilerimizi Madenli Yat Limanı’na yönlendirmek gerekiyor” dedi.

“Mercan Kayalıkları ve Çalışma Alanlarımız Çapa Demirleme Sahası Yapıldı”

Tüm dünyada mercan kayalıklarının koruma altında olduğunun altını çizen İskenderun Balıkçıları, çalışma alanlarının mercan sahası olması sebebiyle verimli av yapamadıklarını ifade ederek bu durumun çok ciddi mağduriyet yarattığını sözlerine eklediler. Mercan kayalıklarının çapa ve demirleme sahası yapılmasının ekolojik dengeyi bozduğunun ve sürdürülebilir balıkçılığa büyük darbe vurduğunun altını çizen İskenderun Balıkçıları, “kendi ellerimizle kendi değerlerimizi yok ediyoruz” tanımlaması yaptı.

Demirleme sahası belirlenirken Kooperatiflerden görüş alınmadığını belirten balıkçılar, balıkçılık yönetiminin bu konuya ivedi müdahil olmasını talep ettiler.

Mercan sahası olan çalışma alanlarının demirleme ve çapa alanı yapılması konusunda birinci derecede sorumluluğun Deniz Ticaret Odası ve Liman Başkanlığı’na ait olduğunu sözlerine ekleyen balıkçılar, bu sorunun çözümüne yönelik girişimlerinden etkin sonuç alamadıklarını ifade ettiler.

“Hint Sardalyası”

Yaklaşık 1 ay sonra akın halinde bölgeye gelecek olan ve geçiş balığı olan hint sardalyası avcılığına müsaade edilmesi durumunda İskenderun Balıkçıları olarak bir nebze dahi rahat edebileceklerini sözlerine ekleyen İskenderun Balıkçıları, Sahil Güvenlik ve Tarım Orman Bakanlığı birimleri tarafından kendilerine Ankara’dan olumlu yazı gelmemesi durumunda av izni verilmeyeceğini, bu durumun ise zaten mevcut olan zor şartları daha da ağırlaştıracağını ifade ettiler.

“Sepetle Avcılığın Önü Açılmalı”

İskenderun Körfezi ve Akdeniz’i istila eden türlerin başında yer alan balon balığı popülasyonunda yaşanan yüksek artış ve deprem sebebiyle balıkçıların ağlarını yitirmesi sebebiyle çok ciddi maddi sorunlar yaşayan İskenderun Balıkçıları, sepetle avcılığın serbest bırakılması konusunda kendilerine gerekli esnekliğin sağlanmasını talep ettiler. Bu konuda Milletvekilleri ile de temaslarda bulunduklarını sözlerine ekleyen İskenderun Balıkçıları içinde bulundukları şartların kendilerini “sepetle avcılığa” mecbur ettiğinin altını çizdiler.

“İskenderun Balıkçı Barınağı Harap Durumda”

Deprem sonrasında İskenderun Balıkçı Barınağı’nın tamamen kullanılamaz duruma geldiğini ifade eden balıkçılar, sahil alanının dolgu olması sebebiyle tehlikeli ve ciddi yarıkların oluştuğunu, mendirek ve dalgakıran bölgesinin en az 4-5 metre dibe çöktüğünü, deprem sırasında yükleme boşaltma yapan bir tırın depremde oluşan yarıklar sebebiyle büyük ölçüde suların içinde kaldığını, çok ciddi maddi hasar ve kayıplar yaşandığını, karadaki yıkım ve tahribatın denizde ve balıkçı barınağında da meydana geldiğini ifade ettiler.

“Deprem, mevcut zor şartları çok daha ağırlaştırdı”

Depremden önce mevcut olan sorunların depremden sonra daha da ağırlaştığını ve çözüm için devletimizin ilgili kurum ve kuruluşlarının açık ve net desteğini talep eden İskenderun Balıkçıları, başta Sahil Güvenlik Komutanlığı olmak üzere görevini yerine getiren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek, özellikle deprem sonrası süreçteki şartlarının iyi anlaşılması gerektiğini ifade ettiler. Devletin ilgili kurum ve kuruluşlarına yazılı olarak sorunlarını defalarca dile getirdiklerini sözlerine ekleyen İskenderun Balıkçıları, çözüm beklentilerini ve destek çağrılarını yinelediler.

“Hatay Artık Hepimizin Şahsi Meselesidir”

Deprem sonrası bölgede incelemelerde bulunarak hem balıkçılarla, halk ile ve ilgili birimlerle görüşen Balık Haber – Balık TV Kurucusu Adnan Kasapcı, “Hatay, artık sadece Hatay’lıların değil bu ülkede yaşayan hemen hepimizin şahsi meselesidir” dedi.

Balık Haber Merkezi

Kaynak: Balık Haber Merkezi

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!