İstanbul
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.38
  • EURO
    34.79
  • ALTIN
    2439.6
  • BIST
    10082.77
  • BTC
    62858.72$
Seafood Expo Eurasia

Balıkların Geleceği için İzmir'de Buluştular

Balıkların Geleceği için İzmir'de Buluştular
Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneği tarafından yürütülen “Future for Fish" programının hazırlamış olduğu "Elektrikli Çarpma Sistemi Türkiye İncelemesi" raporu, yurt içi ve yurt dışından yüze yakın katılımcının geldiği lansmanla tanıtıldı. Rapor, Türkiye'nin su ürünleri yetiştiricilik sektöründeki önemli gelişmelere ışık tutan ve dünya genelinde bu konuda yapılmış ilk inceleme raporu olma özelliğini taşımaktadır.

Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneği tarafından yürütülen ve Türkiye'nin ilk ve tek balık refahı programı olan Balığın Geleceği - Future for Fish tarafından hazırlanan “Elektrikli Çarpma Sistemi Türkiye İncelemesi” isimli balık refahı raporu 17 Kasım’da Doubletree by Hilton Airport Hotel’de düzenlenen lansmanla tanıtıldı.

KÜLTÜRÜMÜZDE HAYVANA SAYGI VAR

Aralarında dekanlar, İl Tarım Müdürlükleri temsilcileri, su ürünleri yetiştiricileri ve balık refahı savunucuları olan yurt içi ve yurt dışından 100’e yakın katılımcının olduğu lansmanın açılış konuşmasını Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Altuğ Atalay ve Future For Fish Akademik Danışmanı Prof. Dr. Deniz Çoban yaptı.

“Türk kültüründe  gıda için yetiştirilen hayvanlara saygı gösterilmesini gerektiren bir kültürdür” diyen Atalay şöyle konuştu:

“Balıkların belki sesleri yok, belki acılarını belli etmiyorlar ama acı çekebildiklerini biliyoruz. Bunu gösteren bilimsel deliller mevcut. Bu hayvanlara hak ettikleri saygıyı göstermek bizim sorumluluğumuz. Üretim miktarlarını ve üretimi artırmayı her zaman konuşuyoruz. Ancak bu konulardan farklı olarak burada bugün balık refahını konuşuyor olmamız çok önemli.”

SORUMLULUK ALMAMIZ GEREKİYOR

Future For Fish Akademik Danışmanı Prof. Dr. Deniz Çoban ise şöyle konuştu:

“Bu lansman toplantısının amacı, bu sorunları derinlemesine anlamak, mevcut durumu değerlendirmek ve çözüm yolları konusunda birlikte beyin fırtınası yapmaktır. Balık refahı için sürdürülebilir bir gelecek oluşturmak için işbirliği yapmamız ve çözümler üretmemiz gerekiyor.Balık refahı ve sürdürülebilirliği, hepimizi ilgilendiren küresel bir konudur. Gelecek nesillerin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşamasını sağlamak için sorumluluk almamız gerekiyor.”

DÜNYADA İLK

Future For Fish program Yöneticisi Deniz Kıraç Uncu, “Bu etkinlik, farklı paydaşların bir araya gelerek bu konuyu konuşma fırsatını bulduğu nadir ve önemli bir platform olma özelliğini taşıyor. Burada bulunan her bir konuğumuz, balık refahına adanmış bu toplumsal harekette özel bir yere sahip” dedi ve raporu sundu.

Türkiye’deki durumu değerlendiren Kıraç, “Türkiye, levrek ve çipura yetiştiriciliğinde dünyada 1. sırada yer alıyor. Üreticilerin yüzde 90’ı EÇS kullanıyor. Bu firmalar, sistemin geleneksel yöntemlere göre biraz daha hızlı çalıştığını belirtiyor” dedi.

“Raporda ortaya konan önemli bir bulgu, balık refahının, sadece sektörde değil, aynı zamanda tüketiciler arasında da önemli bir konu haline gelmeye başlamasıdır” diyen Kıraç, “Balıkların hissettiği acının minimize edilmesi, müşteri memnuniyetini artırmanın yanı sıra pazar rekabetinde de avantaj sağlayabilir” dedi.

Kıraç, “Alandaki çalışmalar, balıkların acı uyaranlarına karşı tepkisinin sadece refleksif bir davranış olmadığını, aynı zamanda bilişsel etkileşimi içerdiğini göstermektedir. Bu nedenle, balıkların hasat sürecinde yaşadıkları stres ve acının azaltılması büyük öneme sahiptir ve EÇS balık refahı açısından olmazsa olmazdır” ifadelerine yer verdi.

YURT İÇİ ve YURT DIŞINDAN ÇOK SAYIDA KONUŞMACI

Yurt dışından çok sayıda katılımcının yer aldığı lansmanda öne çıkan konuşmalar şöyle:

Madrid Politeknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Dr. Morris Villarroel, Avrupa'da balıkçılık ve balık yetiştiriciliği konusundaki farkındalığı vurgulayarak, AB ile yürütülen projeleri ve İspanya'daki çalışmaları anlattı. Balık refahının mevzuata dahil edilmesinin önemine değinirken, farklı paydaşların bakış açılarını ele almanın önemine vurgu yaptı.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Aslı Cadun Yünlü, Üniversite ile yapılan çalışmaların artırılması gerektiğini ve EÇS'nin balık davranışından kimyasal yapısına kadar araştırılması gerektiğini belirtti. Tür ve koşullara bağlı olarak kullanımın değişkenlik gösterdiğini vurgulayarak, sistemin eğitiminin üniversiteler aracılığıyla verilmesi gerektiğini söyledi.

Ace Aquatec Satış Müdürü Thomas Cryans, Aqua kültür teknolojisi üreten bir şirketin temsilcisi olarak, balık refahını öncelikli tuttuklarını belirtti. Elektrikli çarpma sistemini (EÇS) kullanmanın avantajlarından bahsederek, güvenli bir yöntem olduğunu vurguladı. Tüketicilerin ve markaların EÇS'yi tercih ettiğine dikkat çekti.

Compassion in World Farming Balık Refahı Savunucusu Daniel Sanchez, EÇS'nin parametrelerinin detaylı bir şekilde araştırılması gerektiğini belirtti. Paydaşlar arasındaki sorumlulukların önemi ve tedarik zincirinin başından sonuna kadar dikkate alınması gerekliliği vurgulayan Sanchez, balık refahının etik bir konu olduğunu vurguladı.

Smile Fish Teknik Müdürü Bahadır Başaran, EÇS'nin kullanımının balığın raf ömrünü neden uzattığını bilimsel verilerle açıkladı. Elektrikli çarpma sisteminin balıkların kanlanmasını önlediğini ve bu durumun bakteri üremesi nedeniyle oluşan sağlıksız sonuçları engellediğini belirtti.

Optimar Satış müdürü Håvard Worren, Optimar şirketinin sürdürülebilirlik ve balık refahını ön planda tutarak ekipman tasarladığını belirtti. Norveç otoritelerinin belirlediği kurallara uyduklarını ve balık refahını dikkate aldıklarını vurgulayarak, ürünlerini tasarlarken hayvan refahı otoritelerinin açıklamalarını takip ettiklerini ifade etti.

Octoaqua CEO’su Ertuğrul Gündoğdu, Balık refahı yöntemlerinin çiftlik balıkçılığındaki sürdürülebilirliği artırdığına dikkat çekerek, bu konuda yapılan çalışmaların önemine vurgu yaptı.

Future For Fish Akademik Danışmanı Prof. Dr. Deniz Çoban, balıkların refahını tanımlarken doğa temelli, fonksiyona dayalı ve hissetmeye dayalı faktörleri ele aldı. Balıkların doğal davranışlarını sergileyebilecekleri yaşam alanlarına sahip olmalarının önemine değinerek, bu perspektiften balık refahını açıkladı.

FUTURE FOR FISH HAKKINDA

Türkiye'nin ilk ve tek balık refahı programı olan Balığın Geleceği - Future for Fish, 2022 yılında Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneği'nin bir girişimi olarak kurulmuş ve Türkiye'deki su ürünleri yetiştiriciliği sektöründe balık refahını merkezine alarak büyük bir öneme sahip bir projeyi hayata geçirmektedir.

 

Kaynak: Balık Haber Merkezi

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!