İstanbul
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2498.1
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63993.761$

ASOF’tan geleceğe ışık tutacak dev proje

ASOF’tan geleceğe ışık tutacak dev proje
Ankara’da “Geleceğe Rastgele” sloganı ile yola çıkan Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonu dev bir projeye imza atıyor.

“Ankara’nın Önemli Sulak Alanlarında Eko-Turizm ve Rekreasyonel Amaçlı Sürdürülebilir Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı” üzerine hayata geçirilen projenin tanıtım toplantısı dün gerçekleştirildi. 2021 yılında hayata geçirilen projenin tanıtım toplantısında, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Macit Gençer, GEF-SGP Koordinatörü Gökmen Argun, Sualtı Araştırmalar Derneği (SAD) ve Ankara Kuş Gözlem Topluluğu (AKGT)’dan Cem Orkun Kıraç, Tüm Bisiklet Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yumrutaş, Batıkent Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Ali Yılmaz, Ankara Merkezli SİNABDER, OLTACILARDER, RASGELE-DER Yönetim Kurulları ile birçok olta balıkçısı katıldı.

Bakış açısı değişecek

Dün açılış toplantısı gerçekleştirilen projenin, Ankara'da amatör olta balıkçılığına ve sulak alanlara olan bakış değiştireceğini dile getiren ASOF Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Serkan İnanç, “2021 Haziran ayında başlanan projenin detaylarını, gelinen aşamayı ve paydaşlar tarafından verilen desteklerin önemine değinirken “projeyi bu yılın Aralık ayında bitirmeyi hedefliyoruz. Proje de yapılan çalışmalar, etkinlikler, anketler ve araştırmalar en az sizler kadar bizleri de çok heyecanlandırdı, heyecanlandırmaya da devam ediyor. Proje destekçisi Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ile Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü’nün de destekleriyle hep birlikte önümüzdeki günlerde çok ciddi çalışmalarımız olacak. Hepiniz emin olabilirsiniz ki bu proje ile birlikte Ankara'da amatör olta balıkçılığına ve sulak alanlara olan bakış değişecektir" ifadelerini kullandı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden projeye büyük destek

Ankara'nın hatta ülkemizin sayılı kadın olta balıkçılarından olan ASOF Denetim Kurulu Üyesi Özden Aydın Şimşek'in moderatörlüğünde devam eden toplantıda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Macit Gençer, ASOF’un amatör olta balıkçıları ve kamu yararına yapacakları diğer tüm çalışmaların da yanlarında olacaklarını belirtti.

Proje değişimi başlatacak

Proje ile birlikte bütün ülkede değişim yaşanacağını söyleyen GEF-SGP Koordinatörü Gökmen Argun, “Ankara’da ki sulak alanların, projenin ve olta balıkçılarının kendileri için çok önemli olduğunu, bu proje ile birlikte önce Ankara sonra tüm ülke genelinde olumlu bir değişimin başlayacağını, yeni proje çalışmalarıyla da oltacıların yanında olacaklarını ifade ederken, bir kez daha ASOF'a ve proje paydaşlarına teşekkür ediyorum” dedi.

ASOF Denetim Kurulu Üyesi Tarık Ersal, su kirliliğinden, balık popülasyonuna, yasa dışı balık avlayanlardan tarım alanlarına verilen zararlara kadar projenin kapsamlarını tek tek aktardı.

Ankara Kuş Gözlem Topluluğu (AKGT)’dan Cem Orkun Kıraç, katılanları sulak alanları mesken tutmuş ve ülkemize has olan onlarca kanatlı hakkında bilgilendirme yaparken, projeye olan inançlarının ve desteklerinin tam olduğunu belirtti.

İlk etkinlik Nisan ayında

ASOF Yönetim Kurulu Başkanı M. Serkan İnanç, proje kapsamında Nisan ayında yapılması gereken ilk etkinliğin Sincan Amatör Olta Balıkçıları ve Kara Avcıları Derneği (SİNABDER) tarafından Çanıllı Barajı'nda hem olta balıkçılarının hem de yöre halkının katılımıyla gerçekleşeceğini söyledi.

Proje kapsamında yapılması gereken anketler hızla yapılmakta hatta bazı anketlerin raporlama işlemlerinin bittiğini dile getiren İnanç “Ankara’da kadınlar için mutlaka Rekreasyonel amaçlı bir gölün ya da barajın hizmete kazandırılması için ortak bir çalışma yapılması gerektiğini, zamanı henüz belli olmamakla birlikte görme engelliler için de mutlaka bir etkinlik yapmak istediklerini ifade ederken tüm olta balıkçılarına, paydaşlara teşekkür ediyoruz’’ dedi.

Proje destekçileri kimlerden oluşuyor?

Sürdürebilir balıkçılık için hayata geçirilen projenin en büyük destekçisi Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü oldu. Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Biyoloji Eğitimi, Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD), OLTACILARDER, RASTGELE-DER projenin destekçileri arasında yerini aldı.

Proje kapsamında çözüm önerileri verildi

Kirlilik, su yetersizliği, kaçak avlanma gibi etkenlerle rekreasyonel balıkçılığın sürdürülemez hale gelmesiyle kollar sıvandı. ASOF tarafından hayata geçirilen proje kapsamında çözüm önerileri sunuldu. Ankara’daki rekreasyon alanlarının sürdürülebilirlik, katılımcılık ve koruma kullanma dengesi ile planlanması, düzenlenmesi ve yönetilmesi gerektiğine değinen ASOF, su havzalarına yakın yöre halkının ve kullanıcıların bilinçlendirilmesinin önemini vurguladı.

ASOF ve üye derneklerle iş birliği içerisinde hareket edilmesi gerektiğinin altını çizen projede, pilot alanların belirlenmesinin önemi üzerinde duruldu.

Proje kapsamında, Olta balıkçılığına ve benzeri rekreasyonel etkinliklere katılımı özlenen düzeyde olmayan kadın, çocuk ve engelliler gibi grupların destekleneceği bildirildi. Aynı zamanda, sürdürülebilir balıkçılık, bilinçli balıkçılık, yasa dışı balıkçılıkla mücadele, doğa koruma ve çevre bilinci gibi konularda eğitim ve farkındalık çalışmaları yapılacağı aktarıldı.

Balık Haber Merkezi

Kaynak: Balık Haber Merkezi

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!