İstanbul
02 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.35
  • EURO
    34.73
  • ALTIN
    2402.1
  • BIST
    10117.31
  • BTC
    57725.87$
Seafood Expo Eurasia

Amatör Olta Balıkçıları Ayaklandı


Amatör Olta Balıkçıları Ayaklandı
Ankara’da Kurtboğazı Barajı’nın olta balıkçılarına yasaklanması kararının ardından, sosyal mecralarda karara tepki gösteren amatör olta balıkçılarının isyanı dalga dalga tüm Türkiye’ye yayılıp çığ gibi büyüyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Su Havzaları Daire Başkanı tarafından ANFA Güvenliğe gönderilen 31 Temmuz 2023 tarihli yazıda Kurtboğazı Baraj Gölü’nde hiçbir suretle balıkçılığa izin verilmemesi bildirilmişti. Resmi bir açıklama yapılmamasına rağmen alınan bilgilere göre, yasaklamaların nedeni olarak bilinçsiz insanlarca çevre kirliliği yaratılması ve boğulma vakaları gösteriliyor.

Kararın yayınlanmasının ardından Ankara’da gidebilecekleri fazla bir alanları olmadığını, kendilerinin çevre gönüllüleri olduğunu, piknikçiler ve alana gelen yabancı uyrukluların çevreyi kirlettiğini fakat faturanın kendilerine kesildiğini belirterek ayaklanan Ankara’lı amatör balıkçılar #oltamadokunma #oltabalıkçılığıengellenemez sloganı ile sosyal mecralarda paylaşım yapmaları üzerine, Türkiye’de olta balıkçılığına gönül vermiş tüm amatör balıkçılarda destek vererek tepkiyi çığ gibi büyüttüler.

İNANÇ : “BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”

Balık Haber’e konuşan Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonu - ASOF Yönetim Kurulu Başkanı M.Serkan İnanç; ‘’Dünyanın her yerinde içme sularında amatör balıkçılık yapılırken neden bizim ülkemizde yasaklanır anlamak mümkün değil. Bizler oraların gönüllü bekçileriyiz. Bugüne kadar pandemi sürecinde getirilen yasaklar sebebi ile yaklaştırılmadığımız Kurtboğazı Barajı’nı sular çekildiği dönemlerde şu an yasakladıkları amatör balıkçılar tonlarca çöp toplayarak çevreye gönüllü destek vermişlerdi. Hem dünyanın her yerinde hem de ülkemizde amatör ve sportif olta balıkçılığı kuralları nettir. İçme ve Kullanma Suyu Havzalarının Korunmasına Dair Yönetmeliğin 8. Maddesinin 3. ve 4. Bendinde; “İçme ve kullanma suyu alma yapısına 300 metreden daha uzak olan yerlerde, sportif amaçlı olta balıkçılığına izin verilebilir. İçme-kullanma suyu temin edilen veya edilmesi planlanan tabii göl, baraj gölü ve göletlerde yelkenli, kürekli veya akümülatör ile çalışan vasıtalara ve sallara izin verilebilir. Akaryakıt ile çalışan kayık, motor ve benzeri araçların ise kullanılmasına izin verilmez. Ancak, yöre halkının güvenlik, toplu taşıma, su ürünleri istihsali gibi gerekli ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, akaryakıt ile çalışacak su araçlarının kullanılmasına, içme ve kullanma suyu alma yapısına 300 metreden daha yakın olmamak şartıyla izin verilebilir” ibaresi yer almaktadır.

3–5 personel ile çözülebilecek küçük bir sorunu bu kadar büyütmenin kimseye bir faydası olmaz. Doğa aşığı olta balıkçıları ile devletimizin ilgili kurumlarını karşı karşıya getirmeye kimsenin hakkı yoktur. Ankara Büyükşehir Belediyemizin bir an önce bu yanlıştan dönerek doğa aşığı olta balıkçılarını mağdur etmemesi, başka illerde başlatılan çalışmaların da bir an önce doğru şekilde ilan edilmesi gerekmektedir. Bizde var olan ve bizi biz eden ana unsurların aksi ile itham edilmeyi kesinlikle kabul etmiyoruz. Bu işin peşini bırakmayacağız’’ ifadelerini kullandı.

"KİRLETENLER DEĞİL TEMİZLEYENLER CEZALANDIRILIYOR"

Sincan Amatör Olta Balıkçılar ve Kara Avcılar Derneği-SİNABDER Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Gerikalan, Balık Haber'e açıklamalarda bulunarak ‘’Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bu yönde almış olduğu kararın bilinçli bir şekilde alındığını düşünmüyorum. Elbette ki her toplulukta kurallara uymayan ve suiistimal eden birey ve gruplar olabilir. Çok küçük azınlık dahi sayılmayacak birkaç kişinin çöplerini iç sularımızda bırakmaları, iç sularına evi gibi bakarak koruyan çevre ve doğa aşığı amatör olta balıkçılarını töhmet altında bırakmamalı ve emsal teşkil etmemelidir.

SİNABDER olarak her yıl defalarca Kurtboğazı Barajı başta olmak üzere Ankara’daki hemen her göl ve barajın etrafında ailelerimizle birlikte çevre temizliği etkinlikleri düzenleyerek tonlarca çöp topladık. Bu faaliyetleri yürütürken herhangi bir kişi, kurum veya kuruluştan maddi manevi talepte bulunmadan sözkonusu faaliyetleri yürüttük. İnanıyoruz ki oluşan yanlış anlaşılma kısa zamanda telafi edilecektir’’ diyerek düşüncelerini belirtti.

"KADIN BALIKÇILAR ÖFKELİ VE KIRGIN"

ASOF Federasyonu Denetim Kurulu - SİNABDER Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Özden Aydın Şimşek ‘’Kurtboğazı Barajı’na gelen yasak en çok beni ve hemcinslerimi üzmüştür. Biz Kadın Olta Balıkçıları Devletimizden, Yetkili mercilerden hobimizi rahatça yapabilmek için can, mal, namus güvenliğimizi riske atmadan istediğimiz zaman diliminde balığa gidebileceğimiz güvenlikli rekreasyonel alan beklerken; yetkililer yasak kararı alıyor ve bu karar en çok biz kadın olta balıkçılarını etkileyecektir.

Evet bir kadın olta balıkçısı olarak şehir merkezine yakın olan Kurtboğazı Barajı’na gidemeyip nereye gideceğiz? Dağ başında bir yere gittiğimizde Sayın Yetkililer biz kadın olta balıkçılarının canını, namusunu, malını koruyabilecek mi? Bu kararı alırken neye hizmet edildi? Ankara Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı veya her kim ise yönetmelik hazırlarken, bu hazırlanan kararları Ankara dışındaki bir şehrin gazetesinde yayınlatıp resmileştirirken ne düşündü? Kadın olta balıkçıları olarak bu karara imza atan yetkilileri üzülerek kınıyoruz.

Biz kadın olta balıkçıları, çocuklarımızı insan sevgisi, hayvan sevgisi, çevre bilinci ve sucul hayata saygılı yetiştiririz. Amacımız çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan uzak tutmak ve hayatın her alanında sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde, doğaya saygılı, duyarlı ve bilinçli yetiştirmektir. Sayın Mansur Yavaş Başkanımızın kadınlara ve çocuklara ne kadar önem verdiğini biliyoruz. Hobisini zor şartlarda yapmaya çalışan kadın olta balıkçıları olarak, en yakın zamanda bu sorunu kökten çözeceğine de inancımız sonsuzdur.’’ dedi.

“KANUNİ VE VİCDANİ LİMİTLERE UYARIZ”

Doğa ve Çevre Dostu Amatör Oltacılar Derneği – OLTACILARDER Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yıldız, Balık Haber’e yaptığı açıklamada ‘’Ülkemizde denizlerimiz kadar iç sularımızın da önemli ve verimli olduğunu ifade ederek, Ankara ilimizde deniz bulunmadığından amatör olta balıkçılığı faaliyetlerinin iç sularda icra etmek zorunda kalan amatör balıkçılar genel olarak kanuni ve vicdani kurallara uymakta titiz davranır. Bu kurallara uymayan birkaç kişiden ötürü kurallara uyan büyük çoğunluğun cezalandırılması oldukça yanlıştır. Özellikle akaryakıta gelen zamlar sonrasında insanların bütçesi ancak kendi ikametlerine yakın göl, gölet ve baraj kıyılarına gitmeye yetiyor.

Amatör olta balıkçılarına yasak kararını almak balıkçılık faaliyetlerinde kullanılan malzemelerini satan esnafa ve diğer esnaflara da ekonomik darbe vurmaktadır. Ayrıca Belediyenin Yetki ve sorumluluğu dışında yasak getirmesinin zaten mümkün olmadığı açık olup, bu noktadaki yanlışlığın ivedilikle düzeltilmesi gerektiğini düşünüyorum’’ dedi.

"YASAKLA BİR YERE VARILAMAZ"

Rastgelebalıkçı Amatör Olta Balıkçıları Derneği - RASTGELE-DER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Birol Babadağlı Balık Haber'e açıklamada bulunarak ‘’Amatör Balıkçılığın doğasında var olan sucul hayatın, çevrenin, doğanın korunması ile ilgili bütün kuralları içselleştiren ve uygulayan amatör balıkçıları cezalandırmaya yönelik bu kararı saygı ile karşılamamız mümkün değildir. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu başarılı çalışmaları ve hizmetleri nasıl alkışlıyor ve destekliyorsak, almış olduğu yanlış kararları ve uygulamaları da eleştirmeyi ve düzeltilmesine yönelik çalışmayı meşru bir hak ve demokrasinin gereği olarak görüyoruz.

Ankara’da faaliyette bulunan Amatör olta balıkçıları derneklerinin medyada sıkça yer alan temizlik faaliyetlerinin bilinmesine rağmen Ankara’da amatör olta balıkçılığının kısıtlanması-yasaklanması girişimlerini üzülerek kınıyorum. Yasakla bir yere varılamaz.’’dedi.

"OLTA BALIKÇILIĞI SEVDAMIZDIR"

Eskişehir Olta Balıkçıları ve Doğal Yaşamı Koruma Derneği – ESBALDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yasin Başaran Balık Haber'e konuşarak ‘’Doğa aşığı insanların bir yaşam biçimi ve kültürü haline getirdiği sportif amaçlı amatörce hobi olarak yaptığı olta balıkçılığı maalesef önce orman yangınları bahane edilerek getirilen yasaklarla daraltılan alanlarımız, şimdi ise yerel yönetimlerin alamadığı tedbirler, uygulamaya koyamadığı sistemler yüzünden yeni yasaklarla karşı karşıya bırakılmaktayız.

Ankara Kurtboğazı Barajı’nda balık tutmanın yasaklanmasıyla başlayan ve diğer İllerle devam etme ihtimali olan bu karara olta balıkçıları olarak hep birlikte tepki verip sesimizi duyurmalıyız ki olta balıkçılığı sevdamıza devam edebilelim. Bizler bu sevda uğruna gittiğimiz her bölgenin esnafından alışveriş yaparak bölge ekonomisine de katkı sağlamaktayız. Bilinçsiz bir kesimin davranışının bizlere mal edilmesi biz amatör balıkçıları çok üzmüştür. İvedi bir şekilde Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bu haksız karardan geri döneceğini umuyoruz’’ dedi.

Balık Haber Merkezi

Kaynak: Balık Haber Merkezi

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!