İstanbul
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64644.383$

Adana'da Jigging disiplini ile Balık Yakalama Yarışması

Adana'da Jigging disiplini ile Balık Yakalama Yarışması
Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenecek olan The Tournament of Jig (Jig Adana Turnuvası)’in etkinlik programı yayınlandı.

14 Kasım Pazar günü Karataş ilçesinde yapılacak olan turnuvaya ilişkin detaylar belli oldu.

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin web sitesinde de yayınlanan turnuva programına yönelik ayrıntılar şu şekilde:

Yarışmanın herhangi bir sebepten dolayı yapılamaması veya iptali durumunda kayıt yaptıran yarışmacıların haklarının saklı kalması şartı ile bir ileri tarihe ertelenmesine karar verme yetkisi organizasyon komitesinin tasarrufundadır. Kayıt yaptıran her yarışmacı bu şartları kabul etmiş sayılır.

Yarışmaya tekne / takım başına en az 2 En fazla 2 yarışmacı  1 misafir turnuvaya katılabilirler. Her takımda mutlaka organizasyon komitesi ve hakem heyeti ile iletişimi sağlayacak bir takım lideri bulunacaktır.

Tüm katılımcılar kuralları ve güncellemeleri takip etmelidir.

Resmi kurallar yarışma öncesi kayıt kabulünde takım liderlerine teslim edilecek ve yarışma öncesi yapılacak bilgilendirme toplantısında ilan edilecektir.

Tüm katılımcılar turnuvaya katılarak kendilerine teslim edilen resmi kuralları kabul etmiş sayılırlar.

Bu turnuva katılımcıların gönüllü olarak katıldıkları centilmenlik, doğaya ve bireylere saygı gibi değer ölçülerine sahip, kendine özgü geliştirilmiş kuralları olan sportif bir yarışma etkinliğidir.

Dolayısı ile bu etkinliğin amacı çok balık tutmanın ötesinde gerek katılımcılar gerek ulusal ve sosyal medya aracılığı ile doğa ve çevre bilinci ve farkındalığı yaratarak sürdürülebilir balıkçılık ve sürdürülebilir çevre ile geleceğimizi korumak ve toplumsal farkındalık yaratarak bireylerin sadece kendi nesilleri için değil gelecek nesiller için de özenli olmalarını sağlamaktır.

Kurallar:

Bu turnuvada;

Adana Büyükşehir belediyesi 2021 Turnuvası’na özgün kurallar;

Amatör Balıkçılık Sirküleri, (5/2 NUMARALI AMATÖR AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2020/21) uygulamaktadır.

  1. Genel Kurallar:

  1. Avlanma yöntemi olarak yalnızca ve sadece “olta” balıkçılığına izin verilmektedir. Elektrikli çıkrık kullanımı yasaktır. Olta avcılığına uygun takımlarla maksimum 2 iğneli asist olmak şartıyla her türlü silikon, jig yemi, kullanımı serbesttir. İğne boyutunda ve şeklinde bir sınırlama yoktur ister üçlü iğne ister double iğne veya single asist kullanılabilir. Bırakma veya paragat yöntemi ile avlanmaya kesinlikle izin verilmemektedir.

  2. Balık tutan tekne mutlaka bölge bilgisi, balık cinsini ve tahmini büyüklüğünü Whatsapp grubu ile hakem komitesine bildirmek zorundadır. Yarışma süresince bildirimi yapılmayan balıklar puanlamaya dâhil edilmez.

  3. Her takım yakaladığı ve tartıya sunduğu balık cinslerini bilmek ve yarışma esnasında hakem komitesini doğru bilgilendirmek durumundadır.

  4. Oltaların sudan çekilmesi zamanı, yarışma öncesi organizasyon komitesince ilan edilecektir. Hava ve Balık durumuna göre yarışma esnasında hakem heyeti tarafından oltaların sudan çekilme zamanı değiştirilebilir.

  5. Avlanma saatleri içinde tutulan bir balıkla yapılacak mücadele oltaların sudan çekilmesi zamanını geçecek ise bu durum hakem heyetine  önceden bildirilir. Ek tanınan süre içinde başka balık avlanamaz ve diğer takımlar sudan çekilmiş olmalıdır. Bu durumda bir hakem teknesi mümkünse bölgeye gelip durumu izleyecektir. Asılsız anonslar diskalifiye sebebidir.

  6. Tüm balıklar usulüne uygun iyi durumda muhafaza edilmelidir. Usulüne uygun muhafaza edilmeyen balıklar tartıya kabul edilmeyecektir.

  7. Balıkla mücadele sırasında olta takımının el değiştirmesi veya balıkla mücadele eden yarışmacıya yardım etmek yasaktır, bu durumun tespiti durumunda o balık puanlamaya dâhil edilmez. Balığı yakalayan yarışmacı bir başkasının yardımı olmaksızın balığı tekneye getirmelidir. Yardımcının sadece lidere dokunmasına ve balığı kepçelemesine izin verilmektedir.

  8. Yarışmaya kayıtlı yarışmacı dışında teknede başkası tarafından avlanıldığının tespiti durumunda tüm takım yarışmadan diskalifiye olacaktır.

  9. Yarışmacılar, özel şekilde bildirmeye gerek duymadan, Amatör Balıkçılık Sirküleri ve turnuva hedef türleri ve kuralları kapsamı dışındaki balık adet, Ağırlık ve türleri geri salmak mecburiyetindedir.

  10. Yarışan teknede hakem heyetine bildirilmeyen balıkların tespiti durumunda o gün için tekneye “0” puan ve bulunan balığın 2 katı ceza puanı uygulayacaktır.

  11. Dereceye girebilecek takımlardan tutulan balıkların; mevcut kurallara uygun olarak, yarışma bölgesinde ve balığı tartıya sunan takım tarafından tutulduğunu belirgin ve açıkça gösteren tarihli Video kaydı istenecektir. (Videolar son tartı saatinde uygun formatta hakem heyetine teslim edilmelidir.)

         

             2021. ADANA JİG TOURNAMENT YARIŞMA KURALLARINA EK OLARAK

             COVİD-19 YARIŞMA KURALLARI

  • Yarışmacıların ve teknelerin etkinlik alanına ateş ölçümleri yapılıp kayıtları tutularak HES kodları sorgulanarak girişleri sağlanacaktır. HES kodu sorgulaması riskli çıkan kişiler kesinlikle alana alınmayacaklardır.

  • Etkinlik alanında çok fazla yoğunluk olmaması adına yarışma süresince yanında ailesi yakın akrabası, arkadaşı, misafiri vb. kişiler bulunacak ekipler kayıt esnasında isim listesi vermek zorundadır. Giriş kayıtları yapılmayan kimse yarışma alanına kesinlikle alınmayacaktır.

 

  • Etkinlik alanında sosyal mesafe kuralına uyulması zorunlu, maskesiz bulunmak kesinlikle yasaktır. Maske tedariği tarafınızca sağlanacaktır.(Güvenlik kollarının etkinlik alanında bulunacağı ve toplu alanlarda covid-19 pandemisi sebebi ile maskesiz bulunan kişilere idari para cezası ile cezalandırılacağı söz konusu olduğu için maskesiz dolaşmak yasaktır.) Maskesiz bulunan kişilere uygulanacak cezai işlemlerden Adana Büyükşehir belediyesi olarak sorumluluk kabul etmemekteyiz.

 

             YARIŞMACILARIN İLK GÜN KAYIT KABUL MASASINA GELİP ;

  • Kayıt formlarının arka sayfasında bulunan yarışma şartnamesini imzalı bir şekilde teslim etmesi zorunludur.(Her iki yarışmacıda). Her iki yarışmacıya ait ıslak imzalı yarışma şartnamesi olmayan takım yarışmaya dahil edilmeyecektir

  • Kendileri için hazırlanan çantaları teslim almak zorundalardır. Yarışma boyunca sizlere dağıttığımız t-shirt şapka vb ekipmanları kullanmak zorunludur.Covid-19 sebebi ile bu yarışmamızda toplu bir şekilde yemek organizasyonu olmayacaktır. Sosyal mesafe kurallarına uyarak yiyecek ve içeceklerimizi tedarik edeceğiz. Etkinlik alanında sizleri bilgilendirmek adına sürekli anonslarımız olacaktır.

  • Teknelerimiz özel alanlarımız olup; özel alanlarda covid-19 pandemi kuralları ekipteki kişiler tarafından uygulanmalıdır. Ancak tekneler içinde geçireceğimiz zamanlarda diğer tekne ekipleri ile birlikte toplu şekilde bulunmak yasaktır. Tekne ekibi takım olarak kendi teknesinde bulunmalıdır.

  • Yarışma öncesi bütün yarışmacılarımız teknelerinde önce saygı duruşu akabinde İstiklal Marşı icra edip daha sonra start alanına davet edilip;İnşallah kazasız belasız bir startla yarışmamızı başlatacağız.Herkese şididen Rastgele…

 

  1. Av takımları:

  1. Manual makine dışında elektrikli çıkrık kullanımı yasaktır.

  2. Balığın tekneye alınması için uygun saplı kepçe veya elle serbesttir. Harpoon/Mızrak , zıpkın,kakıç kullanımı yasaktır.

  3. Jig,silikon yem kullanımı serbesttir.

  4. Yakala ve Bırak Uygulaması:

  5. Bu yarışmada uygulanan “Yakala & Bırak” uygulaması için tutulan ve sonrasında salınan balıkların; mevcut kurallara uygun olarak yarışma bölgesinde ve balığı boy-kilo ölçmeye sunan takım tarafından tutulup sağlıklı ve usulüne uygun salındığını belirgin ve açıkça gösteren tarihli video kaydı istenecektir. (Videolar son tartı saatinde uygun formatta hakem heyetine teslim edilmelidir.)

  6. Salınan balığın boy-kilo tahmini ancak ve sadece hakem heyetinin takdirindedir.

  7. Yakala bırak ödülü tamamen hakem heyeti takdirindedir. Salınan balığın türü, kilosu, video görüntüsü ve uygulanan yakala bırak tekniğine göre karar verilecektir.

  8. Aşağıdaki eylemlerden birini tamamlandıktan sonra balık yakala bırak olarak değerlendirilecektir.

a. Avcının takım arkadaşı lideri eline almayı başardığında;

b. Fırdöndü kamışın ucuna değdiğinde;

c. Lider ile ana misina arasındaki bağlantı noktası kamış ucundaki halkadan geçtiğinde;

  1. Yasaklı türler orfoz kesinlikle sağlıklı bir şekilde suya geri salınacaktır.Geri salınmayan yasaklı ve limit altı türler cazai işlem uygulanıp diskalifiye edilecektir

  2. Geri salınacak diğer türler sudan çıkarıldı ise hızla suya geri iade edilmeli ve canlandırma için balığın solungaçlarından yeterince su geçecek şekilde ileri – geri hareketi sağlanmalıdır. Dip balıkları için dekompresyon yapılmalıdır.

  3. Kepçelenecek ve sonrasında suya geri iade edilecek balıklar için mümkünse düğümsüz ve kauçuk kaplı tora sahip kepçeler kullanılmalıdır.

  4. (*) Puanlar her 1 kg içindir.

  5. (**) Avlanması Yasak Türler: Orfoz gibi av yasağı olan türlerin avcılığının yapılması yasaktır. Diğer hedef türlerin avlanması esnasında bu türlerin yakalanması durumunda tekneye alınmadan jig’in iğnesi kesilerek balık suya iade edilecektir. Takım mücadeleyi ve yakala bırak eylemini video ve fotoğraflarla belgelemelidir. Bu balıklar kg. uygulamasına tabi değildir. Amatör balıkçılık sirküleri 6 bölümde yer alan yaptırımlar ayrıca idari birimler tarafından uygulanır. (Kasıtlı bir şekilde takvim yasağı veya av yasağına bağlı türlerin alıkonulduğunun tespiti durumunda takım diskalifiye olacaktır. Amatör balıkçılık sirküleri 6 bölümde yer alan yaptırımlar ayrıca idari birimler tarafından uygulanır.

  6. Tutulan balıklar son tartı saati öncesi hakem heyetine tür/yarışmacı /tekne adı olmak üzere teslim edilmelidir.

  7. Tartı Hakemi tartı esnasındaki her soru/sorunda son karar yetkisine sahiptir. Balıkların kabulleri tartı Hakeminin inisiyatifindedir.

  8. Yakala bırak kategorisine giren balıklar boy olarak ölçülüp suya iade edilecektir. Yakala bırak kategorisinde yaşatılamayan balıklar ve yarışma süresince yakalan balıklar organizasyon komitesinin tasarrufuyla değerlendirilecektir.

  1. Yarışan Ekipler:

  1. Programda ilan edilecek olan bilgilendirme toplantısına tercihan katılımcı ekibin tamamı, mümkün olamıyorsa en az ekip lideri, kaptan ve bir yarışmacının katılımı zorunludur.

  2. Yarışmaya tekne / takım başına en az 2 En fazla 2 yarışmacı 1 misafir  turnuvaya katılabilirler. Her takımda mutlaka organizasyon komitesi ve hakem heyeti ile iletişimi sağlayacak bir takım lideri bulunacaktır.

  3. Her takım üyesi kayıt esnasında turnuva kayıt kabul formunu doldurarak turnuva kurallarını kabul etmiş olacaktır.

  4. Turnuva başladıktan sonra takım değişikliği kabul edilmeyecektir. Tekne arızası vb. gibi durumlarda organizasyon komitesinin bilgi ve onayı dahilinde tekne değişikliği yapılabilir.

  5. Yakaladığı balıktan daha büyük balık olsa bile yakala bırak yapmak zorundadır çünkü diğer balığın yaşamına son verilir.

  6. Yarışmacılar yarışma süresi boyunca kendilerine verilen t-shirt  giymek zorundadırlar.

  1. Tekneler:

  1. Yarışma süresince tüm tekneler ve ekipler tekneleri ve kendileriyle ile ilgili tüm emniyet, güvenlik ve sağlık önlemlerini almak ve azami dikkat göstermek zorundadır. Start anında aşırı hız ve teknelerin bir birine aşırı yanaşmasından kaçınılmalıdır. Bu yarışma kesinlikle bir sürat yarışı değildir. Olası bir acil durumda, her tekne acil durumu bildirmek ve imkânları nispetinde kendi tekne ve ekibini riske sokmadan elinden gelen her türlü yardımı yapmakla mükelleftir.

  2. Katılımcı kimlikleri, avlanma ruhsatları, tekne evrakları, tekne ve kişi sigortaları gibi tüm konular, tekne sahibi, kaptan ve katılımcının sorumluluğundadır. Tümü turnuva öncesi ve süresince geçerli bir şekilde teknede bulundurulmalıdır.

  3. Tekne ve can güvenliği katılımcıların ve her teknenin kendi kaptanının sorumluluğundadır. Denize açılma o gün balık avlanma veya avlanmama kararı her teknenin kaptanında ve bireysel olarak katılımcılara aittir

  4. Teknelerin bakımlı eksiksiz ve mevzuata uygun tüm gerekli evraklarıyla denize açılmaları her teknenin kaptanında ve bireysel olarak katılımcılara aittir.

  5. Tekne ve can güvenliği katılımcıların ve her teknenin kendi kaptanının sorumluluğundadır.

  6. Hava durumu, teknenin durumu ve katılımcıların sağlık durumuna göre denize açılma ve o gün balık avlanma veya avlanmama kararı her teknenin kaptanında ve bireysel olarak katılımcılara aittir.

  7. Balık ile savaşan tekneye hakem botu hariç 100 mt’ den fazla yaklaşmak yasaktır.

  8. Balık ile savaşan tekne bu durumu WhatsApp grubundan duyurmak zorundadır.

  9. Hakem tekneleri haricinde, avlanma saatleri süresince zorunlu durumlar dışında ( arıza ,v.s ) teknelerin birbirlerine 100 metreden fazla yanaşmaları ve karaya çıkmaları yasaktır.

  10. Turnuva süresince katılımcı teknenin karataş balıkçı barınağı dışında gecelemesi özel izne ve kontrole tabidir.

  11. Her tekne Amatör Balıkçılık Tebliği ve Ulusal Mevzuat ve Kanunlara uymak zorunluluğunda ve yükümlülüğündedir.

  12. Sahil Güvenlik gibi yerel otoriteler ve resmi merciler ile doğabilecek herhangi bir ihtilaftan dolayı çıkabilecek durumlar her teknenin kendi sorumluluğundadır.

  13. Limana giriş ve çıkışlarda giriş çıkış hız ve iletişim kurallarına dikkat edilmelidir. Liman hız limitlerine mutlaka uyulmalıdır.

  1. İletişim:

  1. Çalışır durumda whatsapp destekleyen telefonu olmayan tekne turnuvaya kabul edilmeyecektir. Turnuva startından 60 dk. öncesinden whatsapp grubuna yarışmacılar dahil olacaktır ve mesaj ile test edilecektir.

  1. Yakalanan yada denize iade edilen balıkların video ile ispatı istendiği için;

İki kişi yarışmacı olan yardımcısı olmayan takımların balık yakalandığında ekip arkadaşının videosunu çekmek zorunluluğu vardır. Ancak takım kendiliğinden çekim yapabilecek (go- pro vb) donanıma  sahipse herhangi bir sorun yoktur. Hakem heyeti olarak video ispatı olmayan balıklar puanlama dışıdır.

  1. Avlanma Bölgesi:

  1. Avlanma Bölgesi Geçerli av sahası turnuva kaydında takım liderlerine bilgilendirilecektir. Belirlenen av sahası dışında avlanmak kesinlikle yasaktır.

  2. Turnuva sahasını 3 dk.’dan daha uzun bir sure terk ettiği tespit edilen tekneler o gün için yarışmadan diskalifiye edilecektir.

  1. İtirazlar ve kuralları:

  1. Her takım kaptanı tespit ettiği kural ihlalini hakem heyetine bildirmekle sorumludur.

  2. Tartı işlemi yarışmacılar önünde ve hakemler tarafından yapıldığından tartı itirazları ancak tartım esnasında kabul edilecektir.

  3. Protestolar ve itirazlar turnuva esnasında ve anında hakem heyetine Whatsapp grubundan, ulaşılamıyorsa telefon ile bildirilmelidir. Protesto dönüşte yazılı olarak yapılacak açık kanıt ve 2 şahit ile birlikte sunulacaktır.

  4. Art niyetle yapılan asılsız ihbar ve protestolar diskalifiye sebebidir.

  5. Diğer takımların yarışma davranışları ve yarışmaya ilişkin diğer konular ile ilgili itirazlar (Olta takımları da dahil ) , tespit anında hakemlere bildirilmeli ve de limana dönüşü izleyen ilk 30 dakika içinde hakem heyetine yazılı olarak bildirilmelidir.

  6. Puanlama, ilgili itirazlar, puanların ilanını izleyen 30 dakika içinde hakem heyetine yazılı olarak bildirilmelidir.

  7. İtirazlar yarışma hakemleri tarafından değerlendirilir ve karara bağlanır, karar nihaidir.

  • İptal ve Değişiklik;

  1. Kendi kararı ile denize açılmayan ve yarıştan çekilen tekneler için herhangi bir yaptırım uygulanmayacaktır.

  2. Sadece sponsor firmalar tekne üzerinde görsel reklam materyali kullanabilir. Diğer tekneler herhangi bir reklam faaliyetinde bulunamaz. Bu tür faaliyette bulunanlar yarışmaya kabul edilmeyecektir.

  3. Mevzuata gerekli olanlar ve yarışma flama ve bayrakları dışında herhangi bir flama ve bayrak kullanımı yasaktır.

       İ) Cezai Kurallar:

  1. Yukarıdaki kuralların biri veya fazlasının çiğnenmesi ceza puanına veya takımın yarış dışı kalmasıyla sonuçlanır.

  2. Mücbir haller dışında (arıza/ ağır hava şartları) Gecikmeli dönüş, sadece o gün için diskalifiye ile cezalandırılır.

  3. Whatsapp’tan gelen mesajlara cevap vermek zorunludur.

  4. Bir balığın Tartı Amirine nizami av olarak sunulup, bilahare hakemler veya hakem kurulu tarafından Amatör Balıkçılık Sirküleri veya Turnuva Kurallarına aykırı olduğu ispatlanması durumunda, tekne, tayfa ve takım tüm turnuva için diskalifiye olacaktır.

  5. Seyir/avlanma süresince ağır alkol kullanımına güvenlik açısından izin verilmemektedir.

  6. Sirküler ve tebliğin dışında balık avı yapan tekneler diskalifiye edilecektir.

  1. Ödül Kategorisi:

  1. En büyük balık ödülleri kg. cinsinden tek balık olarak değerlendirilir.

  2. 1. 2. Ve 3. Lük Ödülü kg bazında ( puan ve katsayı gözetmeksizin ) değerlendirilecektir.

  3. En çok balık ödülleri bir günün toplamında yakalanan tartıya sunulan balıkların cinsine göre puanlarının çarpımı ile değerlendirilecektir.

  4. D). Mininimum Agirlik veya Boylar:

Balık Türü

Min. Ağırlık veya boy

Puan/kg veya cm

Yazılı Orkinos  (Euthynnus alletteratus)

60  cm

KG (  6  ) puan

 

Lahoz Lagos  ( Kum )-(  Epinephelus aeneus )

 

60 cm

KG ( 10 ) puan

Züber

55 cm

KG ( 8 ) puan

Muskar          (  Argyrosomus regius )

55 cm

KG ( 8 ) puan

Lüfer            (  Pomatomus saltator  )

35 cm

KG ( 8 ) puan

Akya (  Lichia amia )

60 cm

KG ( 8 ) puan

Sinarit    (  Porgy piscis )

 

30 cm

KG (10 ) puan

Kara kulak  --  Minekop  (    Umbrina cirrosa   )

40 cm

KG ( 8 ) puan

SARI KUYRUK (  Seriola Dumerili )

40 cm

KG ( 8 ) Puan

 

 

 

 

 

KAYNAK: Balık Haber Merkezi(Merve Akman)

Kaynak: Balık Haber Merkezi

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!