Kamader’den Bir Anlamlı Proje Daha!..

Kocaeli Sportif Amatör Olta Balıkçıları Ve Doğal Hayatı Koruma Derneği (KAMADER) Sapanca Gölü’nün Korunması ve Sürdürülebilir Ekosistem İçin Hayalet Ağların Temizlenmesi ve Balıklandırma Projesi” adı altında 6 ay sürecek bir proje gerçekleştirecek.
Kocaeli Sportif Amatör Olta Balıkçıları Ve Doğal Hayatı Koruma Derneği (KAMADER), Kocaeli ve Sakarya’nın içme suyu havzası olan Sapanca Gölü’nün Kocaeli sınırları içerisinde kalan bölümünde “Sapanca Gölü’nün Korunması ve Sürdürülebilir Ekosistem İçin Hayalet Ağların Temizlenmesi ve Balıklandırma Projesi” adı altında 6 ay sürecek bir proje gerçekleştirecek.
Kocaeli Sportif Amatör Olta Balıkçıları Ve Doğal Hayatı Koruma Derneği (KAMADER)'in, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesinde, Kocaeli Kent Konseyi, YEDEP (Yerel Destek Programı) kapsamında hazırlamış olduğu “Sapanca Gölü’nün Korunması ve Sürdürülebilir Ekosistem İçin Hayalet Ağların Temizlenmesi ve Balıklandırma Projesi” projesini Kartepe Belediyesi, Kocaeli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Balıkçılık ve Su ürünleri Şube Müdürlüğü, Kocaeli İl Jandarma Komutanlığı, Kartepe Sportif Amatör Olta Balıkçıları ve Doğal Hayatı Koruma Derneği (KOSABDER) ve Uzuntarla Adige Kültür Derneği işbirliği ile gerçekleştirilecek.
Kamader Başkanı Engin Uztürk yaptığı açıklamada, projenin gerekçesini şöyle açıkladı.
Hayalet avcılık terimi bilim insanları tarafından ilk olarak 70’li yılların ortalarında gündeme getirilmiştir. Günümüzde ise “Balıkçı tarafından yitirildikten sonra av ekipmanının balık ve diğer türlerin ölümüne neden olması.” olarak tanımlanmaktadır. Özellikle, galsama ağları, gırgır ağları, yengeç tuzakları, pinter ağları gibi pasif av araçları, hayalet avcılığın büyük bir bölümünden sorumludurlar. Hayalet ekipmanların zarar verdiği türler arasında ekonomik değeri olan türlerin yanı sıra, kabuklular, sucul sürüngenler, sucul memeliler, sucul kuşlar ve büyük ekolojik öneme sahip diğer omurgasız türleri ve ekonomik önemi olamayan balık türleri de yer almaktadır. Ülkemiz denizlerinde yapılan bir çok proje olmasına rağmen, İç su ekosistemlerinde, özellikle içme suyu havzalarında hayalet av ekipmanlarının verdiği hasarı azaltmak için yapılan proje sayısı çok kısıtlıdır. Toplamda 3 milyondan fazla nüfusa sahip olan Kocaeli ve Sakarya illeri tarafından içme suyu havzası olarak kullanılan Sapanca gölü yıllar içerisinde özellikle yasadışı avcılık nedeni ile yoğun olarak hayalet ağlar, terk edilmiş tuzaklar ve diğer ekipmanları barındırmaktadır. Bu durum, Sapanca Gölü'nün tüm balıkları ve balıkçıları tarafından kıymet verilen özellikle Sazan, Kızılkanat ve Turna gibi balıkların sayısının azalmasına neden olmaktadır. Göl dibinde gece gündüz çalışan bu ölüm tuzakları yakalanan canlıların çürümesine, gölün oksijen seviyesini düşmesine hatta gölden sağlanan içme suyunun kalitesini de olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır. Sonuç olarak gölde biyolojik çeşitliliğin azalmasına ve sürdürülebilir yaşam koşullarının yok olmasına neden olmaktadır. Ülkenin en önemli içme suyu havzalarından biri olan Sapanca Gölü'nün karşı karşıya kaldığı bu tehlike, halk sağlığınıda doğrudan tehdit etmektedir.
Uztürk açıklamasına şöyle devam etti;
Planlanan projenin hedefleri 4 ana grupta yer almaktadır. Bunlar; Sapanca Gölü’nde bulunan hayalet av ekipmanlarının tespit edilip temizlenmesi, Sapanca Gölü’nde balıklandırma çalışması yapılması, Sportif olta balıkçılığı yarışması düzenlenmesi ve çevre halkı ve ilgililerin konu ile ilgili eğitim ve farkındalığının arttırılmasıdır. Hayalet av ekipmanı temizliği için proje başlangıcında 2 ay süre ile fizibilite çalışması yapılması amaçlanmaktadır. Bu çalışmalar sonucunda hayalet av ekipmanlarının bulunduğu bölgelerin belirlenmesi ve uygulanacak temizleme yöntemlerinin mevcut duruma göre düzenlenmesi gerçekleştirilecektir. Fizibilite çalışmaları sonrasında belirlenecek hayalet av ekipmanlarının temizlenmesi için 5 ay sürecek çalışma hedeflenmektedir. Çalışmada Nicomedya Su Altı Sporları Klubünün 5-6 SCUBA dalıcıdan oluşan ekiplerin belirlenen dalış bölgelerinde 0-25 m derinlikte temizlenecek ekipmanları tespit etmesi ve tekneler ile yüzeye çekilmesi için gerekli bağlantıları ve hazırlıkları yapmaları planlanmaktadır. Temizlenen av ekipmanının bertarafı konusu çıkacak ekipmanların yoğunluğuna göre değerlendirilecek ve geri dönüşüm, yeniden amaç kazandırma kullanımı (Örn. Plastik hammadde dönüşümü, tarım arazilerinde zararlılara karşı çit malzemesi vb.) yolları aranacaktır. Projenin 2. ayında 100 bin adet Sazan Balığı yavrusu, Tarım ve Orman Bakanlığının izni ile uygun yetiştirme tesislerinden alınarak balıklandırma çalışması yapılması yapılacaktır. Bu çalışma sonrasında Sapanca Gölü’nün sürdürülebilir balıkçılığına katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Projenin tamamlanacağı 6’ncı ayda, bölgenin balıkçılık turizmini geliştirmek ve ülke sportif balıkçılığını kamuoyuna tanıtmak amacı ile Ulusal düzeyde (Uluslararası katılımlı) sportif sazan balığı tutma yarışması düzenlenecektir. 4’er kişiden oluşan 25 takımın katılım sağlayacağı yarışmada yakalanan balıklar ağırlık ve boy ölçümleri alındıktan sonra, sportif balıkçılık gereği doğaya geri bırakılacaklardır. Yarışma öncesinde yarışmaya katılan takımlara ve bölge halkına hayalet ağların doğaya verdikleri zararlar hakkında eğitim semineri verilecektir. Proje süresince yöre halkı ve yarışmacılara yönelik toplantılar yapılacak ve bilgilendirici materyaller (ilanlar vb.) hazırlanacaktır. Bu toplantılarda Proje yetkilileri proje kapsamında yapılan çalışmaları katılımcılar ile paylaşacak ve Biyolojik çeşitlilik ve Çevre üzerine çeşitli uzmanlar sunumlar gerçekleştireceklerdir. Sürdürülebilir balıkçılık, sportif balıkçılığın önemi ve çevreye duyarlılık konusunda halkın bilinç düzeyinin arttırılması ön görülmektedir.
Proje sonunda beklenen faydalar hakkında bilgi veren Engin UZTÜRK,
Hayalet av ekipmanları terk edilmiş olmalarına karşın hem ekonomik değeri yüksek olan balıklar, hem de Su kuşları, memeliler ve ekonomik değeri olmayan balıklar vb. için ölüm tuzağı olmaya devam etmektedirler. Özellikle bu ekipmanlara takılan canlılar, diğer türler tarafından besin kaynağı olarak görüldüğünden bu çevresel zarar beklenenden çok daha fazladır. Bununla birlikte bu ekipmanların yapıldıkları malzemelerden (Naylon, polipropilen, poliester ve çeşitli metaller) kaynaklı tehlikeler de mevcuttur. Zaman içerisinde parçalanarak mikroplastik ve ağır metaller gibi kirleticilerin kaynağı haline gelebilmektedirler. İçme suyu havzası olarak kullanılan Sapanca Gölü’nde böyle bir tehlike sadece çevre halkını değil, çok çok daha geniş bir bölgeyi doğrudan etkilemektedir. Proje kapsamında Sapanca Gölü’nden temizlenecek hayalet av ekipmanlarının çevreye verdikleri zararın ortadan kaldırılması ve halkın bu konudaki farkındalığının arttırılması projenin faydaları arasında en önde yer almaktadır. Bununla birlikte Sapanca Gölü’nde yapılacak balıklandırma çalışması ve Sportif olta balıkçılığı yarışması, özellikle ekonomik değeri yüksek olan sazan balığı populasyonunu arttıracak, bu sebeple sürdürülebilir balıkçılık ve bölge balıkçılık turizminin geliştirilmesi konusunda önemli faydalar sağlayacaktır. Bu çalışmalar sonrasında, tarihi boyunca çevre halka gıda ve geçim kaynağı olan Sapanca Gölü'nün balık miktarının artması ve özlenen eski verimine ulaşması için büyük yol kat etmesi beklenmektedir. Özellikle dip bölgesinde gerçekleşecek iyileşmeler, Yayın ve sazan gibi ekonomik değerli dip balıklarının hem sayısının hem de et kalitesinin artmasına doğrudan etkili olacaktır. Son ve belki de en önemli faydası, proje kapsamında yapılan çalışmaların çevre halkı ile paylaşılması ve çeşitli eğitimlerin verilmesi sayesinde proje hedef kitlesinin konu ile ilgili eğitim düzeyi ve farkındalığı arttırılarak, 1380 sayılı su ürünleri kanununa göre iç sularda kullanılması yasak olan ağ ve diğer objelerin kullanılmaması konusunda bilinç oluşturulması ve proje sonrasında dahi bu faydaların devam edebilmesi sağlanacaktır. Dedi.
Ülkemiz için çok faydalı olacağına inandığımız bu anlamlı projeye, başta bizim amatör ve sportif balıkçılarımızdan, balıkçılık sektöründen ve ilgili tüm kamu ve özel kuruluşlar desteklerini bekliyoruz.
Temiz Çevre, Sağlıklı Yaşam ve Sürdürülebilir Avcılık dileğiyle sağlıkla kalın.
Kaynak: Balık Haber Merkezi
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- Yasa dışı su ürünleri avcılığına 81 ilde eş zamanlı denetim başlatıldı
- İslahiye ilçesinde Karasu Çayı'ndaki renk değişimi için inceleme başlatıldı
- MCC-DER Sazan Balığı Yakalama Yarışması Başlıyor
- Kocaeli'de gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastanelere kaldırılan 20 kişi taburcu edildi
- Giresun'da istavritin kilosu 35 liraya satılıyor
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.