"Balıkçılıkla Geçen Bir Ömür" Yayında

Emekli olduktan 3-5 ay sonra bazı denetçi arkadaşlarım denetimlerde yaptıklarımızı ve yaşadıklarımızı derleyerek bir kitap haline getirmemi istediler. Yıllarca özverili şekilde yağmur, kar, soğuk ve yorulma nedir bilmeden, görevlere istek ve arzuyla gelen kader birliği yaptığımız bu arkadaşlarımın isteklerini yerine getirmemek en hafif ifade ile vefasızlık olacaktı. Birinci amacım buydu.
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Avcılık ve Kontrol Grup Sorumlusu olarak emekli olan Sayın Yaşar Kayabaşı ile ''Balıkçılık ile Geçen Bir Ömür'' adlı kitabı hakkında görüştük.
KISACA KENDİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ ?
1958 yılı Ankara doğumluyum. İlk ve orta öğrenimimi Ankara Balgat semtinde tamamladım. Liseden sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında memur olarak göreve başladım. Aynı yıl girdiğim üniversite sınavında Hacettepe Üniversitesi Biyoloji bölümünü kazandım.
Üniversite yıllarında okul ve iş hayatını birlikte yürütmeye başladım. İdarecilerimizin de yardımcı olmasıyla nöbetçi memur statüsünde gece çalışıp gündüzleri okula devam ederek aksatmadan tahsilimi tamamladım.
Mezuniyetimi takip eden 1982 yılı içerisinde Bakanlığın Su Ürünleri Daire Başkanlığı Araştırma Grup Başkanlığında, biyolog olarak görev yapmaya başladım. Bakanlığımızda 1985 yılında yapılan reorganizasyon sonucu kurulan ve su ürünleri avcılık, balıkçılık yönetimi, balıkçı barınakları ve denetimlere ilişkin konuların yer aldığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünde görev yaptım. Daha sonra Ankara İl Tarım Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürlüğünde (1987 -1994) su ürünleri avcılık denetimleri ve su kirliliği konularında görev yaptım. Görev yaptığım süre zarfında taşra teşkilatındaki işleyişi ve sorunları hakkında tecrübe ve bilgi sahibi oldum. 1994 yılında tekrar Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğüne döndüm. Bir süre sonra Su Ürünleri Şube Müdürü olarak görev yapmaya başladım. 2011 yılında Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü kurulmasıyla Avcılık ve Kontrol Grup Sorumlusu olarak görevime devam ettim.
2021 Temmuz ayında ise 44 yıl çok sevdiğim görevim, arkadaşlarım ve balıkçılarıma veda edip emekli oldum.
KİTABINIZIN KONUSU NEDİR ?
Kitap 6 ana bölümden oluşmaktadır. Kısaca değinirsek ;
Birinci (Giriş) bölümünde; hayatım ve görev yaptığım birimlere ilişkin bilgiler ve denetçi arkadaşlarıma tavsiyeler yer almaktadır.
İkinci (Mevzuat) bölümünde; Su Ürünleri Kanunu, Su Ürünleri Yönetmeliği ile Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğler (5/1 -5/2) de yer alan hususlar ile Kabahatler Kanununa İlişkin hususlara detaylı olarak yer verdim.
Üçüncü (Su ürünlerinde denetim) bölümde;
Denetimlerle yetkili birimler,
Haftalık ve aylık denetim programları,
Denetim öncesi yapılması gereken hazırlıklar,
Kontrol görevlilerinin denetim sırasındaki davranış ve tavırlarına,
Denetimlerin hangi noktalarda yapılacağı ve hangi parametrelere bakılacağına,
Denetimlerin engellenmesi halinde yapılması gereken hususlar,
Denetim esnasında yanlarında bulundurulması gereken evrak ve dokümanlar,
Ölçüm sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar,
Yapılan denetimler sırasında tespit edilen ihlallere uygulanacak cezai müeyyideler ve denetim sonrası yapacakları işlemlere ilişkin hususlara yer verdim.
Dördüncü (Anekdotlar) bölümünde gerek ben ve gerekse arkadaşlarımın denetimler sırasında, öncesi veya sonrasında yaşadıkları traji komik olaylar yer almaktadır, Bu anekdotlar tamamen yaşanmış ve kesinlikle gerçek olaylardır.
Beşinci bölümde; İl/ilçe müdürlüklerince yapılan bazı uygulamalarda farklılık yaşandığı görülmektedir. İller arasında birlikteliği sağlamak amacı ile soru cevap şeklinde bir bölüm hazırladım.
Altıncıbölümde ise; önemli gördüğüm sorunları ve çözüm önerilerini sunarak, bunları, idari, mevzuat, alt yapı ve denetimler başlıkları adı altında topladım.
Bunlar dışında kitapta yazışma örnekleri, denetim fotoğrafları, son yıllarda kaybettiğimiz meslektaşlarımızın fotoğrafları ve mutluluklarına ortak olduğumuz arkadaşlarımızın düğün törenlerine ilişkin fotoğraflara yer verdim.
KİTABI YAZMADAKİ AMACINIZ NEDİR?
Emekli olduktan 3-5 ay sonra bazı denetçi arkadaşlarım denetimlerde yaptıklarımızı ve yaşadıklarımızı derleyerek bir kitap haline getirmemi istediler. Yıllarca özverili şekilde yağmur, kar, soğuk ve yorulma nedir bilmeden, görevlere istek ve arzuyla gelen kader birliği yaptığımız bu arkadaşlarımın isteklerini yerine getirmemek en hafif ifade ile vefasızlık olacaktı. Birinci amacım buydu.
Diğer bir amacım sürdürülebilir balıkçılığa bir nebzede olsa katkıda bulunmak için bu konuda çalışan ve çalışacak olan genç arkadaşlarımızın sorularına cevap olabilecek bir rehber, eline alıp okuduğunda işine yarayabilecek bir bilgi kaynağı oluşturmaktı. Aynı zamanda yaşadığımız ilginç olaylar ve deneyimler bu kitapçıkla bizden sonraki kuşaklara da geçsin istedim.
GÖREVDE İKEN YAPTIĞINIZ ÇALIŞMALAR HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?
Görevde iken yapmak istediğim en önemli şey denetimlerin etkin, sürekli olarak yapılması ve personelin eğitilmesi idi.
2011 yılında Bakanlığımızda yapılan düzenleme sonucu Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ile 43 ilde şube müdürlüğü kurulması ile denetimler ivme kazandı. Personel ve ekipman alımı arttı. Yasadışı avcılıkla mücadele amacı ile donanımlı, üstün manevra ve hıza sahip kontrol tekneleri alındı. Bu durum denetimde etkinliği sağlamak için eş zamanlı, çapraz ve toplu denetimler yapmamızı sağladı.
Farklı İl müdürlüklerinden personelin katımıyla oluşturulan denetim ekipleri ile sezon içerisinde değişik illerde ya da bölgelerde denetimlere gidilerek 5-10 gün süre ile deniz ve iç su kaynaklarında, barınak, yol, hal, toptancı ve perakende tüm noktalarda yoğun bir kontrol ve denetim faaliyeti yürütüldü. Ben de bu denetimlerin koordinasyonundan sorumlu olarak bizzat sahada denetimlere de katılarak yıllarca görev yaptım.
Bunun yanı sıra av araçları, ekonomik balık türleri ve denetim aşamaları ile ilgili hem teorik hem de pratik olarak eğitimlerin düzenlenmesinde rol oynadım. Bu eğitimlerde dersler bakanlık personelimiz yanı sıra bilimsel kuruluşlar ve sahil güvenlikten uzmanlar tarafından da desteklenerek yapıldı.
Yurt dışında yapılan uluslararası toplantı, çalıştay gibi etkinliklere katılarak ülkemizi temsil ettim.
YAZIM SÜRECİNİZİ PAYLAŞIR MISINIZ?
Öncelikle kitapta hangi konulara yer vereceğimi planladım. Denetçi arkadaşlarla görüşerek birlikte başımızdan geçen ve onları etkileyen olayları bana yazmalarını rica ettim. Ve gelen anekdotları derledim. Daha sonra mevzuatta yapılan değişikleri inceledim. Denetim aşamasında işlerine yarayacak mevzuatları çıkarıp kitabıma ekledim. Denetim sırasında denetçi arkadaşların dikkat etmesi gerekli konuları, karşılaşılan sorunları ve çözüm önerilerini gözden geçirdim. Bunları derleyerek tamamı yaklaşık 18 ay gibi bir sürede kitabı oluşturma aşamasına geldim. Daha sonra konuya vakıf kişilere yollayarak fikirlerini aldım. Düzeltmeleri yaptım. Yine bilgisayar ve yazım konusunda deneyimi olan Genel Müdürlüğümüz mühendislerinden Erdal Üstündağ arkadaşımızın son dokunuşlarıyla 158 sayfadan oluşan kitabımı tamamladım. Sponsor olan GökağaçLimited Şirketi, Sür-Koop ve Dem-Bir katkılarıyla Ocak 2023 tarihinde 2200 adet bastırdım. Ücretsiz olarak Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüze, 81 il/ilçe müdürlüklerinde su ürünleri konusunda görevli personele ve ilgili kurumlara gönderdim.
Kaynak: Balık Haber Merkezi
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- Yasa dışı su ürünleri avcılığına 81 ilde eş zamanlı denetim başlatıldı
- İslahiye ilçesinde Karasu Çayı'ndaki renk değişimi için inceleme başlatıldı
- MCC-DER Sazan Balığı Yakalama Yarışması Başlıyor
- Kocaeli'de gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastanelere kaldırılan 20 kişi taburcu edildi
- Giresun'da istavritin kilosu 35 liraya satılıyor
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.